Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zničí Fica jeho bývalý minister?

Vznik novej strany Tomáša Druckera zaujíma aj české médiá. Bývalý minister zdravotníctva i vnútra má veľké ambície a láka k sebe aj Petra Pellegriniho.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zničí Fica jeho bývalý minister?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenskí voliči pôjdu už o pár mesiacov k urnám a to je čas, kedy politickú scénu otriasajú veľké pohyby. Nové strany vznikajú, starí politici sa preskupujú a voliči sa pomaly rozhodujú, komu zveria svoj hlas. Podľa posledných prieskumov politických preferencií sa vládny Smer stabilizoval, ale všetko sa môže čoskoro zmeniť. Karty by mohla zamiešať nová strana Tomáša Druckera.

Dobrá voľba

“Na Slovensku vzniká ďalšia politická strana. Pod názvom Dobrá voľba ju zakladá bývalý minister zdravotníctva a vnútra Tomáš Drucker,” píše český portál idnes.cz. Dodáva, že podľa medializovaných informácií z nej môže mať ťažkú hlavu najmä Robert Fico. Drucker by totiž mohol odlákať časť nespokojných voličov Smeru i samotných straníkov sociálnej demokracie.

Najatraktívnejším menom, ktoré by Drucker mohol zo Smeru uchmatnúť, je premiér Peter Pellegrini. Český idnes.cz popisuje, že premiér má už dlhšie názorové nezhody s R. Ficom a jeho odchod by nebol prekvapivým. Cituje politologičku Soňu Szomolányi, podľa ktorej Pellegrini zatiaľ nemá odvahu vyzvať Fica na súboj o predsednícke kreslo, ale mohol by zo strany úplne odísť.

“Keď mu pretečie pohár trpezlivosti a nebude už ochotný znášať ponižovanie zo strany Fica, mohol by využiť možnosť prejsť k Druckerovi a to aj za cenu, že na neho budú ľudia zo Smeru vyťahovať kompromitujúce materiály. Pellegrini môže iba získať,” cituje portál politologičku.

Jazýček na váhach

Szomolányi dokonca dodáva, že Druckerova strana by sa po voľbách mohla stať jazýčkom na váhach: “Ak by k Druckerovi prišiel Pellegrini a s ním aj časť voličov, prípadne sponzori, ktorí už hodia Fica cez palubu, je reálne, že nejako zamieša povolebnými kartami.”

Zároveň varuje, že ak Pellegrini zostane v Smere a nepôjde do žiadneho väčšieho stretu s Ficom, nielenže nič nezíska, ale môže aj stratiť. Na predvolebných plagátoch by sa musel usmievať po boku čoraz menej populárneho Fica a to by mu rozhodne nepomohlo zlepšiť si kredit u voličov. Premiér na otázky médií o jeho vzťahu s Tomášom Druckerom otvorene neodpovedal. Obmedzil sa na všeobecné konštatovanie, že o ničom spolu nehovorili a on sa sústreďuje na vyriešenie svojej budúcnosti v Smere.

Foto: ilustračné

Tomáš Drucker
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM