Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Župné voľby rozdrvili neonacistov

Viaceré zahraničné médiá si všímajú drvivú porážku Mariána Kotlebu vo voľbách do Banskobystrického samosprávneho kraja. Bez povšimnutia však nenechávajú ani debakel Smeru.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Župné voľby rozdrvili neonacistov
Zdroj: TASR

Banskobystrická župa pod vládou Kotlebovej ĽSNS bola dlhodobo predmetom záujmu zahraničných médií a tvorila škvrnu na povesti Slovenska. V sobotných voľbách sa táto éra skončila a svetové médiá priniesli články o tom, že slovenskí neofašisti utrpeli zdrvujúcu porážku. Viaceré portály do dávajú do kontrastu s nárastom podobných extrémistických strán v EÚ, napríklad v Česku alebo v Rakúsku. Za všetkých vyberáme článok z rešpektovaného britského portálu Independent.co.uk.

Ťažká rana

“Slovenská neonacistická parlamentná strana utrpela prekvapivú porážku v sobotných župných voľbách, čím narušila trend úspechov extrémnej pravice v Európe,” píše Independent. Pripomína, že sa tak deje napriek opačnému trendu v Európe: “Roky pomalého ekonomického rastu a príchod viac ako milióna migrantov posilnil nárast krajne pravicových strán v Nemecku, Rakúsku a Česku v posledných mesiacoch.”

Kotleba síce neobhájil post župana a debakel utrpeli aj jeho kandidáti na župných poslancov, ale rozhodne ho nemožno ešte odpísať. Portál pripomína, že ĽSNS má stále celonárodné preferencie okolo desiatich percent a je treťou najsilnejšou parlamentnou stranou.

“ĽSNS otvorene obdivuje nacistickú vládu počas druhej svetovej vojny a organizovala pochody po regiónoch so silnou rómskou komunitou, pričom účastníci týchto akcií kráčali oblečení v čiernych uniformách,” približuje Independent podstatu Kotlebovej strany.

Vyhrala zmena

Novým banskobystrickým županom sa stane Ján Lunter, ktorý získal 48,5 percent hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný súper Marián Kotleba len 23,2 percent. “Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík rovnako prehral v boji o županské kreslo v nitrianskom kraji,” uvádza portál. Independet ďalej pripomína, že “Kotleba a ďalší dvaja politici čelia obvineniam z extrémizmu a prokuratúra v máji podnikla kroky na rozpustenie strany, keďže predstavuje hrozbu pre demokratický systém Slovenska.”

Dôvod na smútok však má aj vládny Smer. “Strana premiéra Roberta Fica dosiahla tiež neuspokojivé výsledky, keďže obhájila len dva županské posty. Najsilnejšia strana v krajine prehrala v štyroch krajoch so stredo-pravicovými kandidátmi, čo svedčí o jej slabnúcej sile.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM