Anton Hrachovský Správy

Svet prišiel o jedného z najvýznamnejších diplomatov: Vo veku 80 rokov zomrel Kofi Annan

Cez víkend naposledy vydýchol bývalý generálny tajomník Organizácie spojených národov Kofi Annan. Podľa jeho nadácie zomrel po krátkej chorobe v nemocnici

Ilustračný obrázok k článku Svet prišiel o jedného z najvýznamnejších diplomatov: Vo veku 80 rokov zomrel Kofi Annan
Zdroj: TASR

Bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Kofi Annan, ktorý v sobotu zomrel vo veku 80 rokov, bol jedným z najuznávanejších diplomatov sveta, výnimočným štátnikom a vizionárskym zástancom multilateralizmu. Vyhlásil to predseda 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN Miroslav Lajčák, ktorého správa o Annanovom úmrtí „hlboko zarmútila“. Tlačovú agentúru TASR o tom informoval Lajčákov hovorca Brenden Varma.

Odišiel symbol OSN

Zosnulý držiteľ Nobelovej ceny mieru bol podľa súčasného šéfa VZ OSN človekom „pevne veriacim v dialóg a hlboko oddaným obrane mieru, rozvoja a ľudských práv“. „Svoj život zasvätil tomu, aby urobil tento svet lepším, pokojnejším a spravodlivejším miestom pre všetkých ľudí. V mnohom je symbolom zdieľaných hodnôt Organizácie Spojených národov,“ vyjadril sa Lajčák.

Annana podľa vlastných slov „podobne ako mnohí iní“ považoval za svoj „vzor a mentora“. Pripomenul, že s niekdajším generálnym tajomníkom OSN úzko spolupracoval počas svojho pôsobenia po boku osobitných vyslancov OSN pre Balkán Eduarda Kukana a Carla Bildta. „Dodnes obdivujem jeho múdre a vytrvalé vodcovstvo, bystrosť a charizmu,“ uviedol.

Lajčák vyjadril úprimnú sústrasť Annanovej rodine a priateľom, ale aj obyvateľom jeho domovskej Ghany a celej Afriky. „Nechajme sa naďalej inšpirovať jeho celoživotným príkladom,“ uzavrel predseda 72. zasadnutia VZ OSN.

Nadácia Kofiho Annana vyhlásila, že bývalý generálny tajomník OSN zomrel po krátkej chorobe v nemocnici vo švajčiarskej Ženeve, kde v uplynulých rokoch žil. Na čele svetovej organizácie pôsobil v rokoch 1997–2006.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM