Webnoviny - Svet

Svetová produkcia počítačov má vzrásť o 19,2 %

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Produkcia počítačov vo svete má v tomto roku dosiahnuť 367,8 milióna kusov, čo predstavuje medziročný nárast o 19,2 %. Uvádza sa to v predpovedi spoločnosti Gartner, ktorá zároveň znížila odhad tempa rastu výroby v druhom polroku na 15,3 %. Podľa vedúceho výskumu Ranjita Atwala je totiž výhľad ekonomického vývoja Západnej Európy a USA stále neistý.

„Dopyt spotrebiteľov po počítačoch na rozvinutých trhoch je nižší, ako boli pôvodné očakávania,“ upozornil Atwal. Záujem spotrebiteľov však podľa Atwala bude naďalej silný. Osobné počítače totiž podľa neho spotrebitelia vnímajú ako nevyhnutnosť a radšej sa uskromnia pri iných elektronických zariadeniach. Vo firemnom sektore však podľa analytikov spoločnosti Gartner záujem stúpne. Podniky už totiž nemôžu ďalej odkladať obnovovanie svojich zariadení. Vek počítačov vo firmách totiž podľa Gartneru dosahuje rekordné čísla. Firmy, ktoré odkladajú obnovu počítačov, podľa Atwala zaťažujú svoje rozpočty nákladmi na opravy a podporu. Predaj počítačov firmám preto má vzrásť v najbližších kvartáloch.

Mini-notebooky majú podľa analytika Raphaela Vasqueza svoj vrchol už za sebou. Ich podiel na trhu prenosných počítačov klesol už druhý štvrťrok po sebe pod 18 % a ďalej má padať až na úroveň 10 % koncom roku 2014. „Mini-notebooky majú svoje miesto na trhu prenosných počítačov, ale zákazníci si uvedomili, že nie sú plnohodnotnou náhradou za notebooky,“ vysvetlil Vasquez. Zákazníci, ktorí by doteraz uprednostnili mini-notebook pre jeho nízku cenu, sa v súčasnosti obzerajú skôr po lacných notebookoch.

Osud mini-notebookov spečaťuje aj nástup tabletov s dotykovou obrazovkou širšou ako 5 palcov a obmedzeným operačným systémom na báze Windows, Android alebo MacOS. Samotné iPady podľa analytikov spoločnosti Gartner nebudú ohrozovať trh s mini-notebookmi, pretože sú výrazne drahšie. Dá sa však očakávať nástup lacnejších alternatív iPadu, ktoré si už na budúci rok odhryznú z trhu väčší kus.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM