Pavol Hrabovský Magazín

Svetoví režiséri poznajú ich krásu: 5 najslávnejších filmov, ktoré preslávili Tatry

Vysoké Tatry a ich okolie patria medzi najkrajšie kúty Slovenska. Samozrejme si to všimli aj filmári z rôznych krajín. Toto sú snímky, ktoré zvečnili náš kraj.

Ilustračný obrázok k článku Svetoví režiséri poznajú ich krásu: 5 najslávnejších filmov, ktoré preslávili Tatry
Zdroj: TASR

Tatry si už „zahrali“ v mnohých filmoch. Žánrovo sú nevyhranené. Horory, dobrodružné filmy, oscarové drámy, spaghetti westerny, jednoducho všetko, na čo si spomeniete. Vybrali sme pre vás 5 najznámejších.

Upír Nosferatu (1922)

Réžia: Friedrich Wilhelm Murnau

Hrajú: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder, Georg H. Schnell a ďalší

Ranné obdobie filmu sa nieslo v duchu experimentov, hľadania nových tvarov a obrazov, ktoré dokážu vyvolať v divákovi rôzne pocity. Presne takto vznikol expresionistický štýl filmu, ktorého jasným produktom je Upír Nosferatu. Mladý úradník Hutter je vyslaný do karpatských hôr k tajomnému grófovi Orlokovi, s ktorým má uzavrieť zmluvu o predaji hradu. Hutter však zisťuje, že Orlok je nebezpečným upírom.

Vo filme môžeme vidieť Poľský hrebeň, Tatranskú polianku a Vrátnu dolinu. Nesmieme zabudnúť ani na známe vrchy ako Gerlach , Slavkovský štít a Velický štít.

Oravský hrad poslúžil ako sídlo grófa Orloka, ktoré bolo situované práve do prostredia Vysokých Tatier. Dokážete vo filme nájsť všetky tatranské krásy? Vyskúšajte sa, ak sa nebojíte.

Zdroj: Youtube.com/Megi

Náčelník Veľký Had (1967)

Réžia: Richard Groschopp

Hrajú: Gojko Mitíc, Rolf Römer, Lulo Grahn, Jürgen Frohriep a ďalší

Veľký Had, posledný z Mohykánov, zachránil život náčelníkovi kmeňa Delavarov. Na počesť tohto skutku mu náčelník Delavarov sľúbi ruku svojej krásnej dcéry. Tú však unesie nepriateľský kmeň Huronov. Veľkému Hadovi neostáva nič iné, len svoju budúcu ženu zachrániť.

Spaghetti westerny nemeckej produkcie sú Slovákom dobre známe. Legendárne príbehy o indiánoch ako Winnettou, patria medzi klasiky európskej kinematografie. Veľkého Hada však vietor zavial na Slovensko, presnejšie na Štrbské pleso. Produkcia tu natáčala plavbu po jazere, kde sa krásne ukazuje príroda v tesnej blízkosti Popradu.

Dr. Živago (2002)

Réžia: Giacomo Campiotti

Hrajú: Hans Matheson, Keira Knightley, Sam Neill, Alexandra Maria Lara a ďalší

Veľkolepá freska zachytáva najdramatickejšie obdobie novodobých dejín Ruska. Prvú svetovú vojnu, spolu s boľševickou revolúciou. Jurijho Živaga však zaujíma len ľudská individualita a je vedený k tomu, aby pomáhal trpiacim. Vzťahy k ženám sú však jeho Achillovou pätou. Cit ho ťahá k Lare, s ktorou však nemôže byť, keďže je sľúbený inej žene.

Filmárov prilákalo okolie Popradu, kde sa rozhodli filmovať drevené stavby pri rieke Poprad. Tie slúžili ako maketa ruskej dediny.

Príbeh natočený podľa románu Borisa Pasternaka dokázal svojmu autorovi priniesť Nobelovu cenu za literatúru. Preto sa stal lákavým námetom pre britskú produkciu, ktorá sa rozhodla hľadať lokality na natáčanie práve na Slovensku.

Zdroj: Youtube.com/Sean Siegfried

Eragon (2006)

Réžia: Stefen Fangmeier

Hrajú: Ed Speleers, Jeremy Irons, Sienna Guillory, Robert Carlyle a ďalší

Film rozpráva príbeh mladého Eragona, ktorý pri love objaví modrý kameň. Tento kameň je v skutočnosti dračie vajce, z ktorého sa nakoniec vyliahne drak. Ten vypáli Eragonovi na dlaň znamenie špirály. Eragon sa tak musí postaviť temným Vardenom a pokúsiť sa zachrániť celú ríšu. Filmárom padla do oka slovenská príroda, keďže sa film natáčal v Slovenskom Raji, no predovšetkým, vo Vysokých Tatrách.

Šikovnému oku neuniknú panorámy Tatier spolu s lesmi a vodopádmi. Zaujímavosťou je aj scéna jazdcov na koňoch, kde môžeme v pozadí vidieť Kriváň.

Snímka bola spracovaná podľa rovnomernej knižnej predlohy, ktorá je prvou časťou tetralógie Odkaz Dračích jazdcov. Autor Christopher Paoliny dokázal knihu napísať, keď mal iba 15 rokov. Filmové spracovanie bolo však považované za sklamanie a spracovania ďalšej knihy sa diváci už nedočkali.

Zdroj: Youtube.com/ZahranicniTrailery

Marco Polo (2014)

Réžia: David Petrarca, Alik Sakharov, Joachim Ronning a ďalší

Hrajú: Lorenzo Richelmy, Chin Han, Remy Hii, Rick Yune a ďalší

Okolie Popradu je zaujímavé aj pre novodobých filmárov, o čom svedčí aj dielo Marco Polo od spoločnosti Netflix. Ide o seriál, ktorý rozpráva príbeh známeho cestovateľa na dvore Kublaj- chána. Objavíte v ňom svet chamtivosti, zrady a vášnivých intríg. Seriál bol vsadený do Mongolska, no v druhej sérii môžeme vidieť Vysoké Tatry. Práve Tatry poslúžili vo filme ako sibírska tajga. Oku, ktoré pozná naše veľhory, však žiadnu tajgu pripomínať nebudú.

Zdroj: Youtube.com/Netflix

Chehre (2021)

Réžia: Rumi Jaffery

Hrajú: Amitabh Bachchan, Rhea Chakraborty, Dhritiman Chatterjee, Krystle D'Souza a ďalší

Mysteriózny thriller Chehre sa stal prvým filmom, ktorý priviedol na Slovensko indickú produkciu, a to priamo z Bollywoodu. natáčanie prebiehalo pomerne nedávno v roku 2019, o čom sme vás informovali v predchádzajúcom článku. Dej filmu je vsadený do zasneženej krajiny, čo bolo dôvodom, prečo si produkcia vybrala Vysoké Tatry.

Nakrúcalo sa predovšetkým v okolí Sliezskeho domu.

Na filme majú odkaz Slováci aj v rámci tvorby, keďže vznikal ako poľsko-slovensko-indická koprodukcia. Premiéry sme sa však stále nedočkali, nakoľko jeho oficiálna premiéra bola oddialená kvôli pandémií.

Zdroj: Youtube.com/Saregama Music

Bonus:

Arash – Chori chori

Ako bonus vám prinášame ešte jedno dielo, tentokrát zo sveta hudby. Hudobník iránskeho pôvodu Arash natočil v Poprade videoklip, a to k skladbe Chori chori. Vo videoklipe, z roku 2006, môžeme vidieť železničnú stanicu, Spišskú Sobotu a miestny aquapark. Išlo pritom o jeden z najakčnejších videoklipov, ktoré má Arash v repertoári. Vidieť môžete množstvo zničených áut, zbrane a bojové scény.

Zdroj: Youtube.com/Power House

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM