Lucia Lauková Rôzne

Svetový deň cukrovky: S diabetom žije vyše 420 miliónov ľudí

S cukrovkou žije vo svete vyše 420 miliónov ľudí. Odborníci predpokladajú, že sa ich počet bude zvyšovať.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň cukrovky: S diabetom žije vyše 420 miliónov ľudí
Zdroj: TASR

Rodina a diabetes. To je aj v roku 2019 téma Svetového dňa cukrovky pripadajúceho na 14. novembra. Rodina bola témou Svetového dňa cukrovky aj v roku 2018. V tomto roku bolo v stredu ráno pri príležitosti Svetového dňa cukrovky, ktorý podporujú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj Organizácia Spojených národov (OSN), zaregistrovaných 965 podujatí v 117 krajinách, informovala Medzinárodná diabetologická federácia (IDF).

Štatistiky zo sveta

Tak ako vlani aj v tomto roku chce IDF upriamiť pozornosť verejnosti na dosah diabetu na rodinu a v rámci kampane k Svetovému dňu cukrovky podporiť úlohu rodiny v manažmente, starostlivosti, prevencii a vzdelávania o diabete (odborne: diabetes mellitus, iné názvy: cukrovka, cukrová úplavica).

V Bruseli sídliaca IDF na základe výskumu v roku 2018 zistila, že mnohí rodičia mali problém identifikovať svojim deťom cukrovku druhého typu, pričom ide o závažné a doživotné ochorenie. Štyri pätiny respondentov mali problém rozpoznať varovné signály naznačujúce možný vznik cukrovky druhého typu. Pritom väčšina opýtaných mala v rodine postihnutého touto chorobou. Každý tretí rodič si dokonca ani nevšimol varovné signály cukrovky druhého typu.

Ako uviedla IDF, každým osem sekúnd zomrie na svete človek na následky diabetu. Na svete žije s cukrovkou vyše 420 miliónov ľudí, väčšina z ich má diabetes mellitus druhého typu. IDF zdôrazňuje, že vyše 50 percentám prípadov diabetu druhého typu sa dá predchádzať.

Svetový deň diabetu

Medzinárodná federácia diabetu vyhlásila Svetový deň diabetu s podporou WHO v roku 1991 s cieľom reagovať na narastajúci výskyt tohto ochorenia vo svete. Jeho cieľom je umožniť lepšie poznanie tejto choroby, zlepšovanie starostlivosti o postihnutých a najmä presadzovanie lepšej prevencie.

V roku 2007 sa tento deň pripomínal prvýkrát ako svetový v zmysle, že ho oficiálne vyhlásila aj OSN. Valné zhromaždenie OSN na znak uznania závažnosti tohto ochorenia schválilo 20. decembra 2006 rezolúciu č. 61/225, čím sa Svetový deň diabetu stanovil ako svetový v rámci dní OSN. Tým OSN dala 14. novembru nový status, aby sa diabetes mellitus skutočne považoval za závažný problém verejného zdravotníctva.

Svetový deň diabetu sa pripomína na výročie narodenia Kanaďana Fredericka Granta Bantinga (1891–1941), ktorý spolu s Charlesom Herbertom Bestom (1899–1978) v októbri 1921 z pankreasu izoloval klinicky použiteľný inzulín.

V roku 1922 Banting a Best vyskúšali účinnosť inzulínu na sebe a neskôr ho podali 14-ročnému chlapcovi, ktorému tým zachránili život. V roku 1923 získali Frederick Grant Banting spolu so škótskym fyziológom Johnom Jamesom Ricardom MacLeodom Nobelovu cenu za objav inzulínu.

Rizikové faktory

Svetový deň cukrovky je kampaň, ktorá sa organizuje s cieľom zjednotiť na medzinárodnej úrovni pacientov s diabetom a zároveň zvyšovať povedomie aj zatiaľ zdravej populácie o tomto ochorení.

Špecialisti predpokladajú, že počet pacientov s cukrovkou sa bude zvyšovať najmä v súvislosti s nezdravým spôsobom života na jednej strane a starnutím populácie na druhej strane.

So vznikom cukrovky sa spájajú rizikové faktory, medzi ktoré patria napríklad sedavý spôsob života, nezdravá strava, obezita, ale aj predispozícia. Pacient s cukrovkou je vystavený riziku, že ochorenie sa môže prejaviť aj na stave iných orgánov: napríklad zraku (vedie až k slepote), obličiek, srdcovo-cievneho systému, nehojení rán a podobne.

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie spôsobené nedostatkom inzulínu alebo jeho malou účinnosťou. Prejavuje sa zvýšenou hladinou glukózy (cukru) v krvi a poruchou metabolizmu sacharidov.

Diabetes mellitus sa delí na dva hlavné typy a na gestačný diabetes (počas tehotenstva). Prvý typ je tzv. závislý od inzulínu, ktorý vzniká častejšie v mladom veku človeka, môže sa končiť ťažkými akútnymi komplikáciami a stavmi. Druhý typ, tzv. nezávislý od inzulínu, vzniká skôr u starších osôb, často obéznych pacientov, ktorí majú na vznik choroby dedičné predpoklady.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM