Tatiana Bóriková Regióny

Svieža a zdravá reďkovka, cibuľka a pažítka

Chutia aj liečia, najlepšie sú bio alebo z vlastnej záhradky.

Ilustračný obrázok k článku Svieža a zdravá reďkovka, cibuľka a pažítka
Zdroj: pixabay.com

Reďkovky, cibuľku a pažítku s obľubou pestovali už na dvoroch faraónov a Rimania ich rozšírili do celej Európy. A urobili veľmi dobre. Jej iečivé účinky a priaznivý vplyv na náš organizmus uznáva aj moderná medicína.

Reďkovka, symbol jari

Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací pro- ces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, mierni ka- šeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstra- ňuje zápchu a plynatosť. Takisto čistí obličky a močové cesty, čím zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov. Znižuje aj hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Dodáva nutričné látky na krvotvorbu a rast buniek. Má schopnosť aktivizovať nervy a mozog.

Ideálne je jesť reďkovku surovú. Vtedy je najúčinnejšia proti škodlivým baktériám a plestiam, ktoré sídlia už na jazyku a sliznici podnebia. Netreba to však s ňou zase preháňať. Reďkovky môžu byť kontaminované dusičňanmi z hnojív, ktoré sa pôsobením slín a žalúdočných štiav menia na nebezpečné jedovaté dusitany pôsobiace rakovinotvorne. Je preto vhodnejšie nakupovať bioreďkovky, hlavne ak ich plánujeme konzumovať v dávke nad 100 gramov denne. A na záver dôležité info pre všetky ženy. Reďkovka je významná aj pri chudnutí, zvyšuje tvorbu tráviacich štiav, takže telo dokáže rozložiť a spracovať potravu efektívnejšie. (Mňa osobne táto informácia potešila najviac).

Zdroj: pixabay.com

Cibuľka nabitá vitamínmi

Ďalšou zdravou zeleninou, na ktorej si môžeme ešte aj teraz pochutnať, je jarná cibuľka. Obsahuje látky, ktoré podporujú rozširovanie ciev a pôsobia proti vzniku aterosklerózy aj tvorbe krvných zrazenín. Znižuje hladinu krvných tukov a krvný tlak. Mladá cibuľka má vysoký obsah vitamínu C, ktorý sa podieľa na podpore imunity, bojuje proti baktériám a tiež má blahodarný účinok na pokožku. Nechýba v nej ani draslík, horčík, vápnik či železo. Cibuľka je bohatá aj na vitamíny skupiny B. Antibakteriálne pôsobí mladá cibuľka aj vďaka obsahu aliacínu, ktorý pomáha pri liečbe prechladnutia, nádchy aj kašľa.

Je dokázané, že jarná cibuľka dokáže znížiť krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu. Cibuľa vo všeobecnosti obsahuje dôležité látky a antioxidanty účinné v prevencii rakovinotvorných ochorení. Surová jarná cibuľka je tiež ľahšie stráviteľná než klasická cibuľa v surovom stave.Pri jarnej cibuľke je dobré zužitkovať aj zelenú vňať, alebo aspoň jej časť. Obsahuje napríklad vitamín A alebo kyselinu listovú a má tiež svoju jemne odlišnú chuť od samotnej cibuľky. Pokojne ju môžete pridať do nátierok, šalátov, ale výborná je aj na jemno nakrájaná na varených zemiakoch.

Zdroj: pixabay.com

Pažítka aj v kvetináči

Pestovanie pažítky sa čoraz viac stáva populárnejším, nielen na záhradkách, ale výborne sa jej darí aj v kvetináči na balkóne alebo v kuchyni. Pestovanie pažítky doma nie je vôbec náročné. Stačí jej slnečné miesto chránené pred silným vetrom, primeraná zálievka a čoskoro si na nej môžete pochutnávať. Je plná zdravia a navyše príjemne dochutí jedlo. Pažítka je malá cibuľovina, ktorá dorastá do výšky približne 10 – 35 cm. Jej duté dlhé lístky pripomínajú jarnú cibuľu. Chuťovo je pažítka niečo medzi cibuľkou a cesnakom. Účinky pažítky na zdravie:

•Podporuje obranyschopnosť

•Chráni bunky pred voľnými radikálmi

•Má antiseptické účinky

•Je účinná ako prevencia proti rakovine

•Detoxikuje tráviaci trakt

•Podporuje trávenie

•Podporuje vylučovanie žlče

•Zvyšuje chuť do jedla

•Zlepšuje pravidelnú stolicu

•Ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam

•Znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol

Dobrú chuť!

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM