Webnoviny - Svet

SÝKORA: Samospráva musela čeliť viacerým útokom

WEBNOVINY.SK

ZMOS si bude v stredu voliť nového predsedu, starosta Štrby Michal Sýkora skončí vo funkcii po 16 rokoch.Foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ostalo aj počas posledného roka akceptovanou a zodpovednou reprezentáciou miestnej územnej samosprávy, hoci to nebolo jednoduché. Samospráva totiž musela čeliť útokom a dehonestácii z viacerých strán.

Vo svojom príhovore na dnešnom 21. sneme ZMOS to uviedol jeho predseda Michal Sýkora, ktorý po 16 rokoch predsedníctva končí vo funkcii.

„Vždy sme stáli a aj v budúcnosti budeme stáť proti presile, čiastkovým a krátkodobým riešeniam, politickým záujmom a bočným atakom. Skutočnosťou je, že musíme byť pripravení aj na nečakané postupy a spôsoby, ktoré sme doteraz nepoznali,“ vyhlásil v príhovore Sýkora.

Šéf ZMOS sa dotkol zákona o platových podmienkach starostov a primátorov a ocenil, že prezident Ivan Gašparovič zákon nepodpísal a vrátil ho do NR SR.

„Niektorí poslanci NR SR by si mali uvedomiť, že plnenie úloh štátu, ktorého zákony oni prijímajú, zabezpečuje v najväčšom rozsahu práve miestna územná samospráva. Aj samospráva robí chyby, aj samospráva potrebuje sebareflexiu, ale nerobte to takýmto spôsobom,“ odkázal poslancom, ktorí v utorok prelomili prezidentovo veto a opätovným schválením zákona platy starostov a primátorov znížili.

Sýkora hovoril aj o výpadku príjmov, ktorý sa negatívne dotkol života samosprávy, o zverejňovaní zmlúv na internete, ktoré podľa neho znamená nový druh byrokracie a zložitom čerpaní eurofondov, ktoré sa pre byrokraciu a dnešné nastavenie neraz pre obce a mestá stávajú príťažou, hovoril aj o odstraňovaní následkov povodní. Odmietol, že by za povodne boli zodpovedné mestá a obce.

Pripomenul aj to, že ZMOS je za zavedenie kombinovaného volebného systému. „Možno niekomu postačí súčasný jeden volebný obvod, no v samospráve vidíme priestor a potrebu na zásadné zmeny, tak, aby každý okres mal svojho poslanca,…nech si občania vyberú svojich poslancov, ktorých zo svojho malého obvodu poznajú,“ vysvetlil. Tento systém by podľa neho skvalitnil správu vecí verejných na Slovensku a zvýšil by záujem občanov na správe.

Piskot pre Radičovú

Začiatok Snemu Zduženia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave zrejme nebol príjemný pre predsedníčku vlády Ivetu Radičovú. Niektorí delegáti totiž pri predstavovaní hostí snemu Radičovú vypískali. Rovnako reagovali aj pri podpredsedoch vlády Jánovi Figeľovi a Ivanovi Miklošovi.

Delegáti 21. snemu Združenia miest a obcí Slovenska budú dnes voliť nového predsedu, starosta Štrby Michal Sýkora skončí vo funkcii po 16 rokoch. Kandidáti na nového predsedu sú štyria. Rada ZMOS ich vybrala na aprílovom rokovaní, pričom vychádzala z návrhov regionálnych združení. Kandidovať na post predsedu ZMOS budú primátor mesta Nitra Jozef Dvonč, starosta mestskej časti Košice – Juh Jaroslav Hlinka, primátor mesta Tisovec Peter Mináč a primátor mesta Turzovka Miroslav Rejda.

Súvisiace články: Starostovia a primátori budú mať od júna nižšie platy SÝKORA: Samospráva vie lepšie riešiť vecí verejné ako štát

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM