Barbara Dallosová Rôzne Recept na dnes

Tajný kremnický recept Martinovi (46) nedal spávať: Dostal skvelý nápad! FOTO

Atkáryho kremnické krumple poznali za čias ich slávy aj v Budapešti. Kremničan Martin sa vydal po stopách tajného receptu a má s ním veľké plány...

Ilustračný obrázok k článku Tajný kremnický recept Martinovi (46) nedal spávať: Dostal skvelý nápad! FOTO
9
Galéria
Foto: Martin Károly

Ako už napovedá názov, kremnický krumpel hocikde na Slovensku nenájdeme. Recept na mäkkú nepečenú cukrovinku vznikol v Kremnici vo vychýrenej Atkáryho cukrárni začiatkom minulého storočia.

Kremničania ešte dnes poznajú krumpel od svojich starých mám, recepty sa však už rôznia. Vďaka snahe lokálpatriota Martina Varhaňovského (46) začína naberať kontúry autentická výrobňa Atkáryho kremnických krumplov podľa pôvodného receptu.

Dobrota od starej mamy

Nadšenec pre kremnickú históriu si dobrotu pamätá ešte z detstva. Ako priznáva, s myšlienkou vypátrať originálny recept a obnoviť výrobu Atkáryho kremnických krumplov v meste sa pohrával pár rokov.

,,Ako dieťa som nevnímal, že je to nejaký kremnický krumpel. Bol to proste fantastický zákusok do mojej starej mamy a neskôr maminy. Keďže moji starí rodičia boli rodení Kremničania, mali sme recept. Už vtedy sa u nás tradovalo, že pripraviť krumple je náročná robota, no stojí za to. Krumple majú odstáť tri dni, ale po troch dňoch už boli dávno všetky fuč," hovorí s úsmevom.

Tajomstvom opradený recept

Martinova snaha nájsť pôvodný Atkáryho recept začala medzi obyvateľmi. Od Kremničanov získal desiatky receptov, každý sa však niečím líšil. Úsmevné je, že každá rodina sa dušovala, že práve tá ich verzia je Atkáryho originál.

,,Nazbieral som množstvo receptov, čítal som, študoval, hľadal ingrediencie, skúšal… Zistil som, že asi 90 percent sa v každom recepte zhoduje, zvyšok tvoria malé obmeny. Niekto dáva maslo, niekto margarín, niekto pridáva múku a iný len čisté vajcia s cukrom, v niektorých receptoch sa piškóty máčajú v káve či rume…," opisuje Martin začiatky pátrania po recepte.

Keďže recept na pravé Atkáryho kremnické krumple sa nezachoval, Martin ho začal s informáciami, ktoré získal, rekonštruovať.

Doma vyrobil stovky krumplov

Pochopiteľne, pozbierané recepty bolo treba testovať. Čím viac ich Martin získal, tým viac krumplov u neho doma v kuchyni vznikalo.

,,Myslím, že tie krumple, ktoré som v rámci svojho objavovania narobil, by sa dali počítať v stovkách. Pokus, omyl. Ale ešte nie sme na konci a tých pokusov omylov ešte veľa bude. Každou várkou sa zdokonaľujem a verím, že to bude stále lepšie. Keď bude cukrovinka podľa mojich predstáv, pustím ju von, medzi Kremničanov a návštevníkov mesta," hovorí.

Atkáryho kremnické krumple s dvomi druhmi plnky
Atkáryho kremnické krumple s dvomi druhmi plnky - Martin musel zozbierané recepty testovať. Doma tak v rámci pátrania po origináli pripravil stovky krumplov. / Foto: Martin Károly

Výrobňa ako v Atkáryho svete

Výrobňa Atkáryho kremnických krumplov má vzniknúť v priestoroch kremnického medzibránia. Návštevníci budú môcť špecialitu nielen ochutnať, ale aj prizerať sa jej výrobe. Autentická bude sladkosť aj zariadenie priestorov.

,,Keď návštevníci otvoria dvere, privíta ich hudba z dvadsiatych rokov a interiér v štýle art deco. Ľudia, ktorí budú krumple na mieste vyrábať, budú dobovo oblečení. Mojím cieľom je vyčariť ten wow efekt, kedy návštevníci akoby cez dvere vošli do minulosti a zrazu sa dívajú cez sklo do cukrárne, kde sa vyrábajú kremnické krumple," opisuje Martin svoju predstavu.

Príprava krumpla je umenie

,,Všetko začína tým, že musím z každej piškóty vyškrabať stred," vysvetľuje Martin pracne vydlabávajúc vnútro piškóty čajovou lyžičkou.

Ako opisuje, dve vyškrabkané piškóty sa zlepia a naplnia dvomi druhmi krémov. Piškóta sa nechá jemne navlhnúť rumom a obaľuje sa v špeciálnom orechovom ceste a kakau s cukrom.

Práca s orechovým cestom je podľa Martina jedným z najnáročnejších krokov: ,,Je mimoriadne lepkavé, chce trocha zručnosti a cviku."

Prírpava zákusku od pracného dlabania piškót po obaľovanie si pýta dávku trpezlivosti. Za každým krumplom je teda kus poctivej roboty. A navyše, nepomlsáte si hneď. Najlepší kremnický krumpel je vraj ten tri dni odstáty.

,,Keď sa tie chute zmiešajú, prichádza úplne slastný moment. Ja tvrdím, že kremnický krumpel je závislosť. A okrem toho, je v ňom kus histórie a je to jedna z vecí, ktoré robia dobré meno Kremnici," hovorí Martin od srdca.

Ako uzatvára, jeho vylepšovanie vychýreného receptu nie je na konci a v jeho kuchyni ešte zrejme vzniknú desiatky a možno stovky krumplov. Atkáryho kremnický krumpel, ktorý ochutnajú návštevníci mesta v medzibrání, totiž musí byť dokonalý.

Atkáryho kremnické krumple zažívajú renesanciu: Vzniknúť má aj výrobňa
9
Galéria
Foto: Martin Károly
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM