JAB Regióny Rôzne Zo Slovenska

Tak tomu sa povie úroda: Pestovateľ z Markušoviec má v záhrade megauhorky, FOTO

Uhorky obrovských rozmerov, ale aj iné vychytávky. Ján Andrejov z Markušoviec má záľubu v pestovaní všeličoho netradičného.

Ilustračný obrázok k článku Tak tomu sa povie úroda: Pestovateľ z Markušoviec má v záhrade megauhorky, FOTO
8
Galéria

Zaujímavú záhradu pána Jána z neďalekých Markušoviec sme vám už dávnejšie predstavili aj na našom portáli. Vtedy pestoval 11 druhov rozličných paradajok či najštipľavejšie chilli papričky.

Tentokrát sa rozhodol vášnivý záhradkár vyskúšať pestovanie uhoriek. „Kúpil som semiačka najmenšej uhorky na svete a rozhodol som sa, že keď najmenšie tak pohľadám aj najväčšie,“ prezradil Ján pre náš portál, s tým že pestuje ešte aj klasické či biele uhorky.

Najmenšie aj najväčšie

Najmenšie uhorky na svete majú podľa jeho slov 2,5 až 3 centimetre a na prvýkrát sa ich urodilo ozaj veľa. „Majú trošku inú dužinu, sú o niečo kyslejšie, ale veľmi chutné. Zavaril som si už aj niekoľko pohárikov do zásoby,“ povedal. Okrem tých najmenších sa však darilo aj spomínaným megauhorkám. „Dočítal som sa, že v našich podmienkach narastú iba v skleníku. Ja som ich posadil do záhrady a predsa narástli,“ zasmial sa pestovateľ.

Ako doplnil, jeho tohtoročná najväčšia uhorka merala úctyhodných 1, 30 metra. „Nechal som ju voľne rásť, okrem toho, že som ju polieval, žiadnu inú špeciálnu starostlivosť nepotrebovala. Túto už jesť nebudeme, ale v záhrade rastú už aj ďalšie.“

Ďalšie novinky

Okrem uhoriek pribudla v jeho záhrade aj ďalšia tohtoročná novinka. V črepníku pestuje Ján naozajstnú zaujímavosť s dvojakým úžitkom. „Zasadil som do črepníka zemiak a keď podrástol zaštepil som ho cherry paradajkou. Takto mi v zemi rastú zemiaky a nad zemou chutné sladké paradajky,“ vysvetlil.

Tým však jeho pokusy ešte nekončia. „Nasadil som si už aj semiačka cibule, z ktorej sú už malé cibuľky. Na jar ich plánujem zasadiť,“ prezradil. No, ako vzápätí dodal, nebude to iba obyčajná cibuľa. Táto odroda by mala mať podľa jeho slov v priemere až 40 centimetrov a váhu dve kilá.

Spomínané zaujímavé novinky vášnivého pestovateľa si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

FOTO: Záhradkár z okresu Spišská sa môže pochváliť naozajstnými nevšednosťami!
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM