Práca Rôzne

Takmer 60 percent mužov si myslí, že sú lepšími šéfmi ako ženy

Výsledky najnovšieho prieskumu jasne ukazujú, že nadpolovičná väčšina mužov si myslí, že sú lepšími šéfmi ako ich kolegyne.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 60 percent mužov si myslí, že sú lepšími šéfmi ako ženy
13
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Takmer 60 percent mužov si myslí, že vo vedúcich pozíciách vo firmách sú lepší ako ženy. S týmto tvrdením však nesúhlasí 61 percent žien. Z nich štvrtina nesúhlasí s takýmto názorom vôbec. Vyplýva to z Výskumu európskych hodnôt (EVS), ktorý sa na Slovensku uskutočnil na jeseň v roku 2017. O výsledkoch informovala Slovenská akadémia vied (SAV).

Výskum poukázal na to, že vo vrcholovom manažmente sú tieto pozície v oveľa väčšej miere obsadzované mužmi. Výskumníci zisťovali súhlas s tvrdením, že vo všeobecnosti vedia muži lepšie riadiť firmy ako ženy. „Najvyššie percento mužov, ktorí s výrokom súhlasia, je vo veku od 25 do 34 rokov, a to až 65 %. Podobne vysoké percento súhlasiacich mužov nachádzame tiež v kategórii od 45 do 55 rokov (63 %), a potom v najvyššej vekovej kategórii mužov starších ako 65 rokov (63 %),“ priblížila SAV.

Podľa výskumu najmenej súhlasný postoj majú muži vo veku od 35 do 44 rokov, kde viac ako polovica (53 %) s tvrdením nesúhlasí. „Najvyššie percento úplne alebo skôr nesúhlasiacich (83 %) s výrokom nachádzame v najmladšej vekovej kategórii žien od 18 do 24 rokov, kde zároveň až 39 % vyjadruje úplný nesúhlas s výrokom,“ uviedli akademici. Vo vekovej kategórii žien od 25 do 64 rokov sa percento nesúhlasu pohybovalo približne na úrovni dvoch tretín. Najviac s ponúkaným výrokom (55 %) súhlasili najstaršie ženy vo veku 65 rokov a viac.

Výskumníci skonštatovali, že schopnosti žien vo vrcholových pozíciách v politike a v podnikaní najviac podceňujú mladí muži vo veku od 25 do 34 rokov.

Z nich až štvrtina (25 %) úplne súhlasí s názorom, že muži sú lepší v riadení firiem ako ženy. „Rovnako platí, že so zvyšujúcim sa vzdelaním tak u mužov, ako aj u žien klesá súhlas s výrokom o lepších riadiacich schopnostiach mužov, pri ženách je však tento pokles výraznejší. Svoj nesúhlas s výrokom vyjadruje 66 % vysokoškolsky vzdelaných žien a 49 % vysokoškolsky vzdelaných mužov,“ dodali.

Silnejšia podpora pre tvrdenie o lepších líderských schopnostiach mužov než na Slovensku je v Arménsku, Gruzínsku, Rusku a Bulharsku. V ostatných porovnávaných krajinách má pohľad, ktorý nižšie hodnotí schopnosti žien zastávať a vykonávať politické a riadiace funkcie, menšiu podporu. „Ak Slovensko porovnáme s Islandom, tak až desaťkrát viac obyvateľov Slovenska si myslí, že muži sú lepšími politickými lídrami a riaditeľmi firiem ako na Islande,“ uzavreli výskumníci.

Foto: ilustračné

Práca
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM