MI Zo Slovenska

Takto sa bude Slovensko OČKOVAŤ! Vakcínu dostanú učitelia aj bezdomovci

Vláda v stredu schválila národnú stratégiu očkovania proti Covid-19. Sú v nej presne rozpísané tri vlny, v ktorých sa budú očkovať jednotlivé skupiny obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Takto sa bude Slovensko OČKOVAŤ! Vakcínu dostanú učitelia aj bezdomovci
Zdroj: TASR/AP

Odborníci na celom svete sa zhodujú, že jediným skutočným riešením pandémie koronavírusu je očkovanie. Vakcínu však musí dostať aspoň 60 – 70 percent populácie, aby sa vírus prestal nekontrolovateľne šíriť a ľudia mohli opäť žiť tak, ako pred pandémiou. Očkovať sa bude aj na Slovensku podľa čerstvej stratégie.

Najprv zdravotníci

Zaočkovať by sa postupne mali milióny dospelých Slovákov. Najprv budú mať prístup k očkovacej látke zdravotníci a silové zložky.

„Na Slovensku by malo byť zaočkovaných cca 3 300 000 oby­vateľstva, teda približne toľko, koľko sa zúčastnilo plošného testovania. Tento počet by mal byť rozložený v čase a je potrebné začať očkovať od najrizikovejších skupín,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Logicky sa v prvej vlne dostanú na rad najprv zdravotníci pracujúci v nemocniciach, ale aj na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, manažéri nemocníc, či zamestnanci zdravotných poisťovní.

Prioritne podstúpia vakcináciu aj študenti zdravotníckych odborov, ktorí prichádzajú do kontaktu s pacientami. Ďalej zamestnanci domovov sociálnych služieb, terénni sociálni zamestnanci, ale aj upratovačky v nemocniciach.

V prvej vlne dostanú dávku aj vojaci, policajti, hasiči a pracovníci inej kritickej infraštruktúry.

Postupne všetci

Následne v rámci druhej vlny budú zaočkovaní pacienti v DSS, ako aj ďalší rizikoví pacienti – nad 65 rokov, imobilní, onkologickí, diabetici, kardiaci a ďalší chronicki chorí.

V tretej vlne vakcinácie prídu na rad učitelia, ale aj bezdomovci a azylanti, teda ľudia rizikoví z hľadiska šírenia vírusu.

Napokon dôjde na štvrtú vlnu, v rámci ktorej sa budú môcť zaočkovať všetci obyvatelia Slovenska nad 18 rokov. Deti sa očkovať nebudú.

Je dôležité zdôrazniť, že vakcína bude bezplatná a bude nutné ju podať dvakrát. Ministerstvo zdravotníctva už v novembri uviedlo, že do očkovania štát nebude nikoho nútiť.

„Očkovanie proti COVID-19 bude na dobrovoľnej báze a bez doplatku pacienta…prvých 300 000 kusov vakcín by malo byť na našom trhu v druhej polovici decembra,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva na svojom webe.

Pichnúť si vakcínu bude možné v úvodnej fáze v 25 vakcinačných miestach, kde bude vždy prítomný aj lekár. Postupne sa ich počet zvýši na 79 a ľudia ich nájdu v každom okrese.

Dáte sa zaočkovať proti koronavírusu?

nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM