Katarína Oravská Kultúra

Takto sa to celé začalo: Archívne FOTKY z prvých ročníkov Horehronských slávností v Heľpe!

Horehronské slávnosti spevu a tanca v Heľpe oslavovali tento rok okrúhle jubileum – krásnym 50 rokov. Prinášame vám zaujímavé archívne snímky z prvých ročníkov tohto folklórneho festivalu. Takto sa to celé začalo.

Ilustračný obrázok k článku Takto sa to celé začalo: Archívne FOTKY z prvých ročníkov Horehronských slávností v Heľpe!
Zdroj: TASR

„Naši starí otcovia by na nás boli hrdí za to, čo sa za 50 rokov na tomto mieste zmenilo. Horehronské dni spevu a tanca sa výrazne a nezmazateľne zapísali do povedomia všetkých, ktorí sa zaujímajú o tradície a ľudovú kultúru,“ konštatoval starosta Heľpy Peter Hyriak. Ako dodal, programovo sa v tomto ročníku vrátili do minulosti. Spoločne so Stredoslovenským osvetovým strediskom v Banskej Bystrici pripravili program, v ktorom dominovali horehronské folklórne súbory tak, ako to bolo pri založení festivalu.

„To, že program Tota Heľpa a folklór spolu úzko súvisia, mohli ľudia vidieť, počuť, ale aj cítiť v programe, počas ktorého folklórny súbor Heľpan oslavoval 90 rokov svojho vzniku,“ pripomenul Hyriak.

Archívne snímky pochádzajú z druhého, ôsmeho a deviateho ročníka folklórneho festivalu. V júni 1967 sa na druhom ročníku Horehronských dní spev a tanca v svojpomocne vybudovanom amfiteátri zišlo vyše tritisíc návštevníkov z okolia. Na ôsmom ročníku v roku 1973 vystúpili napríklad aj známe súbory Technik z Bratislavy a Čarnica z Košíc. Veľký úspech mal súbor Mostár z Brezna. Na deviatok ročníku v roku 1974 okrem skupín z Banskobystrického okresu uvideli diváci Súbor piesní a tancov Sovietskej armády, Bulharský ľudový súbor z Michajlovgradu a Brnenský ľudový orchester ľudových nástrojov.

Archívne FOTKY z prvých ročníkov Horehronských slávností v Heľpe!
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM