Barbara Dallosová Rôzne

Takto to celé začalo: Archívne FOTKY z výstavby žiarskeho závodu!

Závod na výrobu hliníka, ktorý u nás vyrástol v päťdesiatych rokoch minulého storočia, spravil z nenápadnej dedinky Svätý Kríž nad Hronom priemyselný a moderný Žiar nad Hronom. Pozrite si unikátne fotografie, ktoré dnes slávia presne 59 výročie.

Ilustračný obrázok k článku Takto to celé začalo: Archívne FOTKY z výstavby žiarskeho závodu!
Zdroj: TASR

Výstavba hlinikárne, ktorá roky niesla názov Závod Slovenského národného povstania (ZSNP), odštartovala pre región dnešného Žiaru nad Hronom novú éru. V závode našlo prácu veľké množstvo tunajších, za zamestnaním v priemyselnom parku sem ale migrovalo i veľa prišelcov.

Prvý kameň hlinikárne položili robotníci v roku 1951 a hoci sa budovala ešte niekoľko rokov, už v máji 1953 začala prvá skúšobná výroba. Hutnícky priemysel zmenil život v obci, ktorú v roku 1955 premenovali na Žiar nad Hronom. Ekonomické premeny zmenili bývalé poľnohospodárske mestečko na moderné mesto, ktoré sa rozrástlo o veľké sídlisko s plnou občianskou vybavenosťou.

Závod SNP je to, vďaka čomu naše mesto ešte aj dnes nesie prívlastok priemyselné. V súčasnosti už nefunguje ako jednotný komplex a výroba sa rozčlenila do niekoľkých súkromných spoločností, ktoré v jeho priestoroch sídlia.

Pozrite si stavbu závodu v archívnych fotografiách z päťdesiatych rokov minulého storočia. Väčšina záberov bola zachytená 28.mája 1956, teda presne pred 59 rokmi.

Čítajte tiež:

Čo prezradila kronika: Uhádli by ste, prečo sa Žiar volá práve Žiar?

Ocenená gymnazistka Caroline (16) pátra po histórii Žiaru: Tieto zistenia vás posadia na zadok :)

Vychýrené žiarske gazdinky vraj robili svoje hurky za pomoci kúziel!

Takto rástol závod, ktorý Svätokrížanom obrátil život naruby
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM