Webnoviny - Svet

Tarantino poprel protekciu v Benátkach

WEBNOVINY.SK

Sofia Coppola Foto: AP Photo/Joel Ryan BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Americký režisér Quentin Tarantino poprel obvinenia z toho, že ako predseda hlavnej poroty Medzinárodného filmového festivalu Benátky protekčne udelil ceny jeho priateľom.

Režisérova bývalá partnerka Sofia Coppola si z Talianska odniesla Zlatého leva za drámu Somewhere, jeho dlhoročný priateľ Álex de la Iglesia získal za snímku Balada Triste De Trompeta ceny za réžiu a scenár, špeciálnu cenu za celoživotné dielo dostal jeho učiteľ Monte Hellman, ktorý mal v benátskej hlavnej súťaži romantický triler Road to Nowhere, a Vincent Gallo si prevzal ocenenie za herecký výkon v snímke Essential Killing.

Tarantina obvinil z protekčného udeľovania cien filmový kritik talianskych novín Corriere della Sera Paolo Mereghetti. „To, že Quentin Tarantino je predseda so sebou nesie riziko, že sa to zmení na jasný konflikt záujmov, ak si uvedomíte, že Somewhere a Road to Nowhere sú svojím spôsobom pekné a zaujímavé, no nič viac,“ napísal. Oscarový filmár tvrdí, že porota snímky oceňovala podľa ich kvalít a vyhlásil, že nedovolil žiadne nadŕžanie.

„Vôbec to nebolo ťažké. To, že som jej priateľ, ma vôbec neovplyvnilo,“ vyjadril sa. „Iste, vytvoril som smernice, ale ona to vyhrala právom a poctivo a jednohlasne,“ dodal s tým, že ostatní členovia a členky poroty Sofiu Coppolu nepoznajú a jednoducho sa im jej snímka páčila. Ako Tarantino doplnil, Monte Hellman ho pred viac ako dvadsiatimi rokmi naučil, ako to chodí s udeľovaním cien na filmových festivaloch.

„Pamätám si, že som sa s ním rozprával v roku 1992 na filmovom festivale Sundance, keď som tam bol s filmom Gauneri. V porote som mal priateľa a povedal mi, že priateľ v porote je váš najväčší nepriateľ, keďže by sa mohol príliš hanbiť, aby vám dal cenu. Išiel som do toho s tým, že nedovolím, aby ma niečo také ovplyvnilo,“ vyhlásil Tarantino.

Informáciu zverejnili webové stránky www.bbc.co.uk a www.guardian.co.uk.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM