Peter Handzuš Kultúra

Tatranská galéria oslávi storočnicu budovy elektrárne troma výstavami

Tatranská galéria v Poprade pripravila pri príležitosti 100. výročia budovy starej elektrárne tri výstavy. Budova zo začiatku 20. storočia tak na tri mesiace ožije súčasnou architektúrou.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská galéria oslávi storočnicu budovy elektrárne troma výstavami
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľka galérie Anna Ondrušeková informovala, že prvá z nich je od Daniela Libeskinda a nesie názov Architektúra je reč. „Je to unikátna výstava jedného z najvýznamnejších architektov súčasnosti žijúceho v New Yorku, ktorý ale tvorí po celom svete,“ objasnila Ondrušeková.

Druhá je výstava architektonickej tvorby dvojice popradských architektov Miroslava Dulíka a Branislava Rzymana pod názvom OSA ateliér.

Posledná výstava Elektráreň TG 1992 – 2012 zasa mapuje históriu výstavnej činnosti a rekonštrukciu Tatranskej galérie. Vernisáž všetkých troch výstav sa bude konať o viac ako dva týždne, 14. decembra o 17. hodine. Kurátormi výstav sú Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec, Jiří Juza (s bodkou nad u), Rastislav Udžan a Anna Ondrušeková. Návštevníci galérie budú môcť diela vidieť až do 3. marca.

Tatranská galéria tieto výstavy realizuje v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, mestom Poprad, Spolkom pre ostravskú kultúru, Kabinetom architektúry v Ostrave, Galériou výtvarného umenia v Ostrave, Múzeom architektúry we Wroclawiu a Štúdiom Daniela Libskinda.

Elektráreň mali pôvodne zbúrať

„Pri príležitosti storočnice budovy Elektrárne, kde teraz sídli naša galéria, sme pripravili rozsiahly medzinárodný projekt venovaný architektúre, filmu, fotografii a hudbe, pod tradičným názvom FactoryArt 2012. Otvoreniu súbežne niekoľkých výstav predchádzala náročná niekoľkoročná príprava a organizácia, do ktorej boli zapojené významné medzinárodné inštitúcie v USA, Poľsku a v Čechách,“ zdôraznila Ondrušeková.

Budova bývalej parnej elektrárne, kultúrna pamiatka a zároveň jedna z najkrajších zachovaných stavieb technickej secesie zo začiatku 20. storočia v podtatranskom regióne, tak na tri mesiace ožije súčasnou architektúrou. Pôjde o prezentáciu architektúry domácich popradských tvorcov, ale aj jedného z najvýznamnejších svetových architektov, Daniela Libeskinda.

„Tento popradský sviatok architektúry bude poďakovaním všetkým tým, ktorí verili vízii Tatranskej galérie pretvorenia starej továrenskej budovy určenej na zbúranie, na atraktívny kultúrny stánok,“ uzavrela Ondrušeková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM