Monika Vengrínová Kultúra

Tatranskému letu počasie vyšlo, ale na toto sa nezabudne: Perlička, ktorú si pripravila naša príroda!

Tatranské leto ani tento rok nesklamalo. Prinieslo množstvo zaujímavých vystúpení a hostí a programy počas dva a pol mesiaca videlo takmer 12 tisíc ľudí. Horúce a suché leto sa postaralo i o vydarené počasie. Na jednu perličku však domáci ani hostia nezabudnú.

Ilustračný obrázok k článku Tatranskému letu počasie vyšlo, ale na toto sa nezabudne: Perlička, ktorú si pripravila naša príroda!
Zdroj: TASR

Definitívnu bodku za ním dala nedeľná Tatranská letná dražba. Od polovice júna do konca augusta sa predstavilo počas štyridsiatich dvoch uskutočnených programov 324 účinkujúcich z ôsmich krajín sveta, a to z Maďarska, Ukrajiny, Českej republiky, Poľska, Tadžikistanu, Nemecka, Filipín a Slovenska.

Programy videlo 11,7 tisíc divákov

„Aj tento rok sme sa snažili pripraviť programovú štruktúru tak, aby sme potešili divákov žánrovou pestrosťou. Stabilné teplé počasie potešilo aj nás a na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov nás dážď potrápil len dvakrát. Najskôr to bolo počas detského divadelného predstavenia. Perličkou však bola búrka z tepla, ktorá sa prihnala s veternou smršťou a plánované vystúpenie skupiny Veslári sa nemohlo uskutočniť, pretože všetko vôkol lietalo a diváci sa nám rozpŕchli. Aj napriek tomu štatistika svedčí o tom, že sa darilo podujatiam v exteriéroch, kde sa odohralo až osemdesiatosem percent podujatí,“ netajil spokojnosť Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry.

Programy vzhliadlo vyše 11,7-tisíc divákov s priemernou návštevnosťou podujatia 279 ľudí. Najväčšej pozornosti sa tešilo Otvorenie letnej sezóny s hlavnou hviezdou legendárnym Ivanom Mládkom. Tradične konštantnú divácku obec majú aj letné festivaly, či už divadelný Stretnutia alebo Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov EURORCHESTRIES SLOVAKIA.

„Lákadlom je vždy aj Otvárací ceremoniál Národného výstupu na Kriváň, ktorý mesto Vysoké Tatry zabezpečuje každý druhý rok, no a, samozrejme, aj Tatranská letná dražba. Pastvou pre oči boli Tatranská promenáda historických vozidiel i zraz historických motocyklov. V tomto roku sme však zabezpečovali aj program pre Sviatok horských vodcov a taktiež pri organizovaní charitatívneho podujatia Káčer na bicykli,“ konkretizoval Bendík.

14 žánrov, letné kino i známe mená

Podmienkou dobrej návštevnosti sú vždy dobrí a charizmatickí účinkujúci. Ich angažovanie je vždy podmienené aj finančnými možnosťami, ale toto leto nechýbali známe mená, ktoré podčiarkujú kvalitu, ani počas TKL. Či už to bol Banjo Band Ivana Mládka, skupiny The Backwards, Aya, Lojzo a Hrdza alebo sólisti Samo Tomeček, Monika Kandráčová, Geišbergovci a Michal Šťahel.

Absolútnou novinkou TKL bolo Tatranské letné kino, počas ktorého bolo uvedených osem celovečerných filmov, štyri v Kúpeľoch v Novom Smokovci a rovnaký počet v areáli Relax parku Jazierko v Tatranskej Lomnici. „Do budúcna by sme chceli premietanie zachovať, ale zrejme ho budeme situovať len do areálu lomnického jazierka. Nielenže sme tu zaznamenali väčšiu návštevnosť, ale tento priestor sa javil ako vhodnejší pre takéto podujatie,“ konštatoval Ján Bendík na záver.

Dramaturgia TKL ponúkla široké spektrum až 14 rôznych žánrov umenia. Na tatranských pódiách sa počas leta prezentovala vážna hudba, folklór, divadlo, world music, retro music, komorná hudba, zborový spev, dychová hudba, jazz, ľudová hudba, tanečná hudba, country, rocková hudba a pop.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM