Peter Handzuš Ostatné športy

Tatranský pohár v behu na lyžiach: Pretekov sa zúčastnilo 130 súťažiacich

Na Štrbskom Plese sa 15.-16. decembra 2018 uskutočnilo prvé kolo kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský pohár v behu na lyžiach: Pretekov sa zúčastnilo 130 súťažiacich
12
Galéria
Zdroj: ŠK Štrba

Pretekov sa zúčastnilo 130 súťažiacich zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Litvy. V sobotu boli na programe individuálne preteky žien na 7,5 km a mužov na 10 km klasickou technikou s intervalovým štartom. Preteky boli zároveň prvým kolom Slovenského pohára staršieho dorastu a dospelých a nominačnými pretekmi na tohtoročný Európsky olympijský festival mládeže EYOF Sarajevo 2019. Počas hmlistého a mrazivého počasia sa na trať vydalo 63 žien a 67 mužov. Favoritkou bola historicky najlepšia poľská pretekárka a 4-násobná olympijská medailistka Justyna Kowalczyk, ktorá s časom 18:57,8 o viac ako minútu porazila svoju krajanku a minuloročnú víťazku kontinentálneho pohára Slavic Cup Elizu Rucku. Rucka bola zároveň najrýchlejšou juniorkou. Aj diplom za tretie miesto poputoval do Poľska vďaka Agate Warlo (20:23,2). Najrýchlejšie slovenské pretekárky boli reprezentantka Barbora Klementová (8. miesto; 21:29,7), juniorská reprezentantka Lucia Michaličková (9. miesto; 21:49,7) a domáca pretekárka Mária Danielová (10. miesto; 22:12,0), ktorá sa snaží nominovať na EYOF.

V súťaži mužov sa na popredných priečkach presadili aj slovenskí bežci na lyžiach. Minuloročné dvojité víťazstvo na Tatranskom pohári obhájil Peter Mlynár, ktorý 10 kilometrovú trať odbehol v čase 23:22,5. Druhé miesto obsadil Poliak Ján Antolec so stratou 42,6 sekundy a o 4 sekundy horší čas mal tretí Ján Koristek zo slovenského reprezentačného družstva. Štvrtý Andrej Segeč stratil na bronzovú priečku 3 sekundy. O miesto na EYOF najlepšie zabojoval Denis Tilesch z Kremnice (36. miesto; 26:40,0). Vďaka trojtýždňovému zasnežovaniu a práci pracovníkov areálu bežeckého lyžovania a organizátorov sa podarilo pripraviť 2,5 kilometrový okruh, na ktorom súťažili aj preteky štafiet cez Svetovú zimnú Univerziádu v roku 2015.

Druhý súťažný deň prebiehal v nádhernom zimnom počasí a šprintu voľnou technikou sa zúčastnilo 60 mužov a 53 žien. Na kvalitne pripravenej trati sa najlepšie darilo poľským bežcom na lyžiach. V kvalifikácii žien bola najrýchlejšia Weronika Kaleta, ktorá 1,4 kilometrový okruh odbehla v čase 3:14,90. Vo finále nakoniec obsadila tretie miesto. Víťazkou finále sa stala Eliza Rucka a druhé miesto si vybojovala slovenská bežkyňa Barbora Klementová.

Muži súťažili na 1,6 kilometrovej trati a najrýchlejším bežcom v kvalifikácii bol Poliak Pawel Klisz s časom 3:20,79. Klisz si svoju pozíciu obhájil aj vo finále, druhé miesto si vyšprintoval Jan Antolec z Poľska a tretí skončil Ján Koristek. Zaujímavosťou v šprintoch bol aj spoločný semifinálový štart sestrier Weroniky a Karoliny Keletových z Poľska a Barbory a Marianny Klementových zo Slovenska. Marianna svojim kvalifikačným výsledkom získala cenné body pre nomináciu na EYOF. Spomedzi mužov si najlepšie nominačné body opäť odniesol Denis Tilesch.

Organizátorom 46. ročníka Tatranského pohára bol z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie Športový klub Štrba. O hladký priebeh podujatia sa postaralo 40 dobrovoľných rozhodcov. 20. januára 2019 Štrbiani organizujú aj verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky pod záštitou bratov Timkovcov z hudobnej skupiny No Name a v marci medzinárodné Majstrovstvá Slovenskej republiky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM