Regióny Zo Slovenska

Tatry sú krásne aj v jeseni: Napriek uzávere chodníkov sa do hôr oplatí ísť

Zimná uzávera chodníkov vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do júna 2017. Koho však uzávera neodradí, bude odmenený úžasnými obrazmi.

Ilustračný obrázok k článku Tatry sú krásne aj v jeseni: Napriek uzávere chodníkov sa do hôr oplatí ísť
Zdroj: TASR

Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských. Námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Maroš Petrík uviedol, že viaceré lokality v Tatrách sú zaujímavé na turistiku aj v zimnom období.

Uzávera milovníkov prírody neodradí

„Z Podbanského sa turisti môžu vydať do ústí Tichej a Kôprovej doliny, prípadne Tatranskou magistrálou cez Štrbské Pleso na Popradské pleso. V čase bez snehovej pokrývky môžu pokračovať až k Sliezskemu domu. Tatranská magistrála je prístupná z Velickej doliny, cez Hrebienok a Skalnaté pleso až po Huncovskú vyhliadku,“ priblížil Petrík.

Zo Štrbského Plesa sa počas uzávery dá dostať do Mlynickej doliny, zeleno značeným chodníkom na Podbanské, ale aj na turistami vyhľadávanú prechádzku okolo Štrbského plesa. „Zo zastávky električky Popradské pleso môžu návštevníci Tatier pokračovať po ceste na Popradské pleso, kde môžu navštíviť do 31. decembra Symbolický cintorín. Z Vyšných Hágov je celoročne prístupný turistický chodník do Batizovskej doliny a Štôly,“ priblížil. Na Sliezsky dom sa turisti dostanú z Tatranskej Polianky, Starého Smokovca, ale aj z Tatranských Zrubov.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Stále je kam ísť

Jednou z turisticky najvyhľadávanejších lokalít je Starý Smokovec, odkiaľ sa peši alebo pozemnou lanovkou dá dostať na Hrebienok, potom môžu turisti pokračovať na kratšie túry v okolí vodopádov Studeného potoka, do Tatranskej Lomnice alebo Tatranskej Lesnej.

„Otvorené sú Malá a Veľká Studená dolina až po vysokohorské chaty s celoročnou prevádzkou, teda Téryho a Zbojnícka chata,“ priblížil námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u.

Z Tatranskej Lomnice sa dá dostať na Štart a odtiaľ cez Malú Svišťovku na Skalnaté pleso, prípadne do Doliny Kežmarskej Bielej vody. „Rovnako sa turisti môžu vydať na Tatranské Matliare, ktoré sú so zastávkou Biela voda nástupným miestom pre vyhľadávanú túru na Chatu pri Zelenom plese,“ doplnil Petrík. Podľa jeho slov severná strana Tatier ponúka v tomto období kratšie túry do ústí Javorovej a Bielovodskej doliny.

V tatranskom prostredí sú uzavreté turistické chodníky končiace na vrcholoch tatranských štítov s výnimkou Slavkovského štítu, ktorý je podľa návštevného poriadku TANAP-u prístupný v čase mimo snehovej pokrývky. „Uzavreté sú turistické chodníky prechádzajúce tatranskými dolinami s výnimkou dolín, v ktorých sa nachádzajú vysokohorské chaty s celoročnou prevádzkou, okrem Chaty pod Rysmi, ktorá je zatvorená,“ priblížil námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u. Na turistických chodníkoch s celoročnou prevádzkou v čase snehovej pokrývky Štátne lesy TANAP-u zabezpečia zimné tyčové značenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM