Webnoviny - Svet

TEKO: Odpredaj časti podniku nebol protizákonný

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Spoločnosť Tepláreň Košice, a.s. (TEKO) je presvedčená, že predajom prekleňovacieho zdroja tepla v Prešove neporušila žiaden zákon. „Prekleňovací zdroj tepla Prešov dlhodobo vykazoval nehospodárnosť, ktorá sa pochopiteľne premietala do hospodárenia teplárne. Zlepšenie stavu bolo možné len zásadnou rekonštrukciou a obnovou zariadenia a zavedením výroby elektrickej energie z drevnej štiepky. Tepláreň Košice sa plne sústredí na výrobu tepla a elektrickej energie v Košiciach, a tento odpredaj sa pozitívne prejaví aj na hospodárení spoločnosti,“ uviedla košická tepláreň v tlačovej správe.

Teplárenská spoločnosť nevidí problém ani v tom, že prešovský prekleňovací zdroj tepla predala bez výberového konania. „Na základe žiadosti spoločnosti Spravbytkomfort sme sa rozhodli odpredať zariadenia priamo bez výberového konania, nakoľko kupujúcim bolo mesto Prešov. Taktiež pozemky, na ktorých kotolňa stojí, patria mestu Prešov. Kúpna cena bola 980 tis. eur, čo prevyšuje znaleckú aj zostatkovú cenu kotolne,“ konštatovala košická tepláreň.

Novým majiteľom prekleňovacieho zdroja tepla v Prešove je od 1. januára tohto roka akciová spoločnosť Spravbytkomfort Prešov, ktorej akcionármi sú mesto Prešov a rakúska energetická spoločnosť Energiecomfort Wien, patriaca do holdingovej skupiny mesta Viedeň. Spravbytkomfort Prešov zásobuje teplom a teplou úžitkovou vodou väčšinu obyvateľov mesta Prešov. Prekleňovací zdroj tepla Prešov zásoboval od roku 1989 teplom a teplou vodou byty na prešovskom sídlisku Sekčov. Jeho technologické vybavenie tvoria tri horúcovodné kotly, ako palivo sa používa zemný plyn. Ročná výroba tepla je 100 tisíc gigajoulov.

Prekleňovací zdroj tepla obsluhovalo 24 zamestnancov Teplárne Košice. „Odpredajom tejto časti spoločnosti sa všetci títo zamestnanci stali zamestnancami spoločnosti Spravbytkomfort Prešov, za tých istých pracovných a mzdových podmienok, ako mali v Teplárni Košice. Spravbytkomfort sa zaviazal dodržať podmienky platnej Podnikovej kolektívnej zmluvy,“ uzavrela košická tepláreň.

Tepláreň Košice patrí k najväčším výrobcom a distributérom tepla vo forme horúcej vody a pary v sústave centralizovaného zásobovania teplom na Slovensku. Pôsobí na trhu s tepelnou energiou v meste Košice. Teplom na vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody spoločnosť zásobuje 85 % domácností mesta Košice, podnikateľské subjekty a ďalšie inštitúcie. Z celkového odberu tvoria 65 % domácnosti, 30 % verejný sektor a 5 % priemysel. Zamestnáva 520 zamestnancov. Stopercentným akcionárom v Teplárni Košice je štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM