Prokop Slováček Magazín Lifestyle

Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY

Mnoho odrôd, farieb a tvarov. Tekvica sa v posledných rokoch stala nielen komerčným halloweenským hitom, ale významne obohatila aj náš jedálniček.

Ilustračný obrázok k článku Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY
7
Galéria
Zdroj: Nin.sk

RECEPT – Krémové hokkaidové rizoto so syrom pecorino

Čo budete potrebovať?

  • 400 g ryže Arborio
  • 1 väčšia hokkaido tekvica
  • 1,5 l silného zeleninového vývaru
  • 3 – 4 lyžice nesoleného masla
  • Tekvicový olej
  • 3 šalotky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 400 ml suchého bieleho vína
  • Soľ
  • Biele korenie
  • Muškátový oriešok
  • Maslo
  • Šťava z pol citróna
  • Syr Pecorino (príp. Parmezán)
  • Tekvicové semienka
  • Mladá cibuľka (zelené cíbiky z asi dvoch cibuliek, prípadne čerstvá pažítka)

Postup – rizoto

Umyjeme a nakrájame hokkaido na malé kúsky (aj so šupou). Dáme ho variť do mierne osolenej vody a varíme až pokým nie je mäkké (nie rozvarené). Nakrájame si zatiaľ šalotky na malé kúsky. Scedíme hokkaido, rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu a prilejeme k nemu zohriaty zeleninový vývar. Túto zmes nenecháme vychladnúť, ale stále držíme na miernom ohni. Pretlačíme cesnak a spolu s cibuľou ich na tekvicovom oleji (stačia dve lyžičky) a masle vo veľkom hrnci a pri nižšej teplote necháme stmavnúť. Prisypeme prepláchnutú ryžu a premiešame niekoľkokrát tak, aby každé zrnko ryže bolo obalené maslom. Pridáme biele korenie a muškátový oriešok. Za stáleho miešania pripravíme tak, aby ryža zostala takmer priesvitná. Stále varíme na miernom ohni.

Prilejeme víno a necháme ho takmer úplne odpariť. Rizoto stále premiešavame. Po naberačkách prilievame hokkaidový vývar.

Prvú naberačku pridáme aj so štipkou soli. Stále miešame a ďalšiu naberačku pridáme vždy po tom, ako ryža vsiakne predošlú. Tento proces trvá aj pol hodinu, rizoto nesmie byť suché a nezabúdame ho stále miešať! Posledná naberačka by sa nám už nemala vsiaknuť a vďaka tomu ostane rizoto krémové a „šťavnaté“. Keď je hotové, pridáme maslo a premiešame.

Pecorino je typický tvrdý taliansky syr vyrábaný z ovčieho mlieka, odkiaľ pochádza aj jeho názov – Pecora v preklade znamená ovca.

Pridáme tiež citrónovú šťavu a dochutíme podľa potreby. (Maslo môžeme uložiť aj na porciu na tanieri). Na vrch rizota uložíme syr Pecorino, cíbiky z mladej cibuľky, opražené tekvicové semienka a polejeme ho tekvicovým olejom. Rizoto je kašovité, šťavnaté a chuťovo výrazné.

Neprehliadnite aj:

Recepty z tekvice
7
Galéria
Zdroj: Nin.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM