Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Televízny i rozhlasový svet smúti: Zomrela režisérka Zora Bachnárová (†92)

Vo veku 92 rokov zomrela režisérka a hlásateľka Zora Bachnárová. Režírovala množstvo programov, ale v centre jej pozornosti stál vždy detský divák.

Ilustračný obrázok k článku Televízny i rozhlasový svet smúti: Zomrela režisérka Zora Bachnárová  (†92)
Zdroj: TASR

Režisérka a hlásateľka Zora Bachnárová, ktorá pôsobila v Československom rozhlase a neskôr v Československej televízii, zomrela dnes vo veku 92 rokov. Potvrdili to z prostredia RTVS.

Pôsobila v rozhlase i televízii

Narodila sa 25. marca 1925 v obci Ľubietová. V rokoch 1943–1945 študovala na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V rokoch 1948 až 1956 pracovala ako hlásateľka Československého rozhlasu v Košiciach a Bratislave. Ako režisérka a vedúca umeleckej realizácie Hlavnej redakcie vysielania pre deti a mládež Československej televízie pôsobila v rokoch 1956–1983.

30 rokov v televízii

Počas svojho takmer tridsaťročného pôsobenia v Československej televízii režírovala množstvo programov najrôznejších žánrov, ale v centre jej pozornosti stál vždy detský divák. Zora Bachnárová sa režisérsky podpísala pod všetky typy bábkových inscenácií, rozprávky, baletné pásma, dramatické inscenácie a muzikály.

Rozprávky Zory Bachnárovej

Jej inscenácie Citrov útek (1961), Čierna hodinka (1966), Slnečnica (1969), Stoj, slnko, hýb sa zem! (1971), Prešporská kasáreň (1975), Yetiho stopy (1977), Dve slobodné bez záväzkov (1981) mali prevažne didaktické zameranie. Mnoho dnešných tvorcov aj divákov vyrástlo a formovalo si svoj vzťah k televízii práve prostredníctvom rozprávok Zory Bachnárovej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM