Eva Drugdová Regióny Kultúra Rôzne

Temperamentní Rómovia v akcii. Vo Zvolene chystajú festival plný hudby a tanca

Leto sa začne poriadne horúco. Tešte sa na tanečné vystúpenia aj fotografie. Vo Zvolene zažijeme 1. ročník Rómskej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Temperamentní Rómovia v akcii. Vo Zvolene chystajú festival plný hudby a tanca
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Súbor Romano Jilo vznikol v roku 2015 v novom komunitnom centre pod patronátom mesta. Na prvé stretnutie súboru, ktoré zvolal choreograf Peter Kačica, prišlo asi päťdesiat detí. Po náročných tréningoch ich ostalo asi pätnásť. „Keďže sme vyžadovali určitú disciplínu, počet záujemcov sa preriedil. Niektorí chalani prešli na futbalový krúžok ku kolegovi Miroslavovi Kováčovi, deti, ktoré nezvládli naše požiadavky, odišli sami a ten zvyšok ostal,“ vysvetľuje Peter Kačica, ktorý vedie súbor od začiatku spolu s bratrancom Miroslavom Kačicom.

Deti získavajú sebavedomie

Miroslav Kačica deti učí spev a divadlo. „Venujeme sa starým rumunským, maďarským, slovenským či rómskym piesňam a tradičným divadelným formám,“ hovorí. Deti v súbore znova nachádzajú korene svojej identity a hlavne získavajú sebavedomie potrebné pre celý ich život. „Spočiatku bolo pre nich ťažké vystupovať aj pred majoritou. Nevedeli dobre komunikovať a mnohí mali problémy so správaním. Dnes sú na vystúpeniach naopak často zhrození správaním iných detí,“ smeje sa Peter Kačica.

Podľa Šmigovej, garantky projektu Komunitného centra, ktoré zastrešuje aj činnosť súboru, je to tým, že deti z marginalizovaných komunít neprichádzajú do normálneho kontaktu s bielymi, a keď sa niekde zjavia, každý za nimi nedôverčivo pozerá. „Deti s tým rastú,“ hovorí Šmigová. „A teraz si predstavte, že po vystúpení bieli stoja a tlieskajú im, hovoria im, že sú úžasní. Až po roku si na to zvykli a dnes vedia, že čím budú lepší, tým väčšiu radosť ľuďom prinesú,“ dodáva garantka.

Už o pár dní, v piatok 30. júna, sa vo Zvolene dočkáme 1. ročníku Rómskej kultúry. Návštevníci festivalu uvidia okrem vystúpenia aj umelecké fotografie súboru, ktorých autorom je Pavel Albert. „Zámerom nebolo primárne vytvoriť výstavné fotky, ale navzájom sa so súborom zoznámiť. Fotenie bola zábava a ja som si to užíval. Napokon, fotiť deti je vždy radosť a človek nikdy nevie, čo z toho vzíde,“ hovorí fotograf, ktorý so súborom plánuje ďalšie fotenia. Fotografie sú len nemým svedkom, ale hovoria veľa: o radosti detí z pohybu a z prijatia verejnosti.

Festival ponúkne aj ďalšie rómske zoskupenia a umelcov. „Ťahákom bude určite Romathan, profesionálny košický súbor, ktorý divákom predvedie, ako sa robí kvalitné rómske divadlo,“ vysvetľuje Mária Koreňová, vedúca soc. vecí, zdravia a rodiny mesta Zvolen. Okrem Romano Jilo vystúpia aj ďalšie lokálne rómske zoskupenia ako Rómka z Detvy, Gypsy Janka. Vrcholom 1. ročníka festivalu bude vystúpenie speváka Tomáša Botló. Botló mieša rómsku hudbu s modernými žánrami. Spolupracoval s viacerými slovenskými i zahraničnými rapermi a umelcami, účinkoval aj v Česko Slovensko má talent 2012.

Okrem ochutnávky hudby a divadla bude na festivale aj ochutnávka tradičných rómskych jedál. „Rómska kultúra je pre nás stále neznáma aj fascinujúca zároveň. Aj vďaka nej však môžeme pochopiť, že Rómovia sú ľudia ako my, emotívni, vášniví, nadaní a zapálení pre veci, ktorým veria. Verím, že festival každému prinesie to, čo potrebuje“ dodáva primátorka Lenka Balkovičová.

V OBRAZOCH: Súbor Romano Jilo v akcii
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM