han Magazín

Ten čas tak letí: VEČNÝ sexsymbol sa dožil jubilea. Dámy, šarmantný DELON má 85! FOTO

Dnes, teda 8. novembra, sa predstaviteľ policajtov, gangstrov, dobrodruhov, milovníkov, ale aj dramatických rolí dožíva 85 rokov. Alain Delon.

Ilustračný obrázok k článku Ten čas tak letí: VEČNÝ sexsymbol sa dožil jubilea. Dámy, šarmantný DELON má 85! FOTO
11
Galéria

Alain Delon je nielen jedným z najpopulárnejších francúzskych hercov, ale stelesňuje presne to, čomu sa hovorí idol strieborného plátna. Za svoj úspech však vďačí nielen vzhľadu, ale aj nadaniu a cieľavedomosti.

Poznáte jeho celé meno?

Alain Delon (celým menom Alain Fabien Maurice Marcel Delon) sa narodil 8. novembra 1935 v Sceaux na predmestí Paríža. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal štyri roky. Istý čas vyrastal u pestúnov v rodine väzenského dozorcu, teda doslova na väzenskom dvore. Chvíľu pobudol v jezuitskom internáte, neskôr sa u nevlastného otca vyučil za mäsiara. Ako 17-ročný narukoval do armády k námorníctvu a slúžil štyri roky v Indočíne, z čoho však takmer rok strávil vo väzení za rozličné delikty. Keď sa v roku 1956 vrátil do Francúzska, netušil, čo bude robiť.

Ako sa dostal k filmu?

Vďaka priateľstvu s herečkou Brigitte Auberovou získal kontakty v umeleckých kruhoch a spolu s nimi aj svoju prvú filmovú rolu vo filme Keď sa do toho zapletie žena. V roku 1957 ho nakrútil režisér Yves Allegret, ktorý dal Delonovi najcennejšiu radu.*** „Povedal mi: 'Chcem, aby si vyzeral tak, ako vyzeráš, aby si sa hýbal, ako sa hýbeš, hovoril tak ako hovoríš, počúval tak, ako počúvaš. Buď sám sebou, nehraj,“*** spomínal Delon na svoju prvú filmovú skúsenosť.

Nasledovali ďalšie ponuky. Hneď o rok sa stretol vo filme Buď pekná a mlč (režisér Marc Allégret) s Jeanom-Paulom Belmondom, s ktorým ho spája celoživotné priateľstvo. V tom istom roku hral aj v romantickej dráme Kristína (r. Pierre Gaspard-Huit), v ktorej sa pred kamerou v ktorej sa pred kamerou stretol s Romy Schneiderovou – rakúskou herečkou, ktorá sa stala jeho partnerkou aj v osobnom živote.

Kedy prerazil?

Medzinárodnou hviezdou sa stal Alain Delon po stvárnení neľútostného boxera v snímke Rocco a jeho bratia. Veľkú popularitu priniesla Delonovi historická snímka Čierny Tulipán, ktorú v roku 1964 nakrútil Christian-Jaque podľa známeho románu Alexandra Dumasa staršieho. V legendárnej snímke Borsalino (r. Jacques Deray, 1970) vytvoril Delon opäť hereckú dvojicu s Belmondom.

Za svoje celoživotné dielo bol Alain Delon v roku 1995 ocenený Zlatým medveďom na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne. V otcových hereckých šľapajach pokračujú synovia Anthony, Christian Aaron Boulogne a Alain-Fabien i dcéra Anouchka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM