Správy

Teplo ako v pekle. V Etiópii je najhorúcejšie miesto, kde žijú ľudia

Extrémne klimatické podmienky, pravidelne päťdesiat stupňov v tieni a nekonečná páľava, ktorá vyčerpáva. Miesto v danakilskej púšti, ktorá spája Etiópiu, Eritreu a Džibutsko, sa právom označuje za peklo na zemi.

Od enormného tepla popraskaná krajina, suchý vzduch, ktorý vám vysaje aj zbytky síl, lúče slnka neúnavne páliace na každú časť tela. Schovať sa pred ním je nemožné a aj napriek týmto neznesiteľným podmienkam si ľudia aj v tejto časti sveta dokázali zvyknúť.

Nie nadarmo má táto časť sveta názov Danakilská depresia (aj preliačina). Nachádza sa v regióne Afar a práve v ňom obyvatelia dokonale vedia, akú hodnotu má voda. Dokonca aj kvapka vody.

Ročne tu totiž spadne len 100 až 200 milimetrov zrážok, extrémne horúčavy podporuje aj fakt, že sa oblasť nachádza až 125 metrov pod hladinou mora, čím sa radí medzi najnižšie postavené miesta na planéte.

A aby tých nehostinných momentov náhodou nebolo málo, krajina na základe pôsobenia geologických faktorov vyzerá, ako keby ani nebola zo Zeme.

PREČÍTAJTE SI: Nápoj starší ako Biblia. V Izraeli vyrábajú pivo, ktoré nás prenáša stáročia späť v čase

Nevšedný pohľad

Nie je problém naraziť na bublajúce sopky, lávové jazerá, jesennými farbami zvýraznené polia, na ktorých nerastie zhola nič.

Podobne ako na napríklad na Islande je tu výrazné pôsobenie tektonických dosiek. Ročne sa pohybujú rýchlosťou 1 až 2 centimetre, vedci dokonca predpokladajú, že o približne desať miliónov rokov sa nadobro skončí trápenie tejto nehostinnej časti sveta a pohltí ju oceán.

Dovtedy sa tu každý musí vysporiadať s priemernou dennou teplotou 35 stupňov, s faktom, že počas dňa teplomer vystúpi aj na sedemdesiatku i častou sopečnou činnosťou a zemetraseniami.

Danakil
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM