Erik Bojničan Regióny

Teraz prehovorila ulica: Toto treba v Šulekove prioritne riešiť!

Rozsiahla mestská časť Šulekovo má svoje problémy. Najlepšie ich samozrejme poznajú samotní obyvatelia. Nejde však len o chýbajúce odpadkové koše či poškodené cesty obyvatelia Šulekova sa sťažujú aj nedostatok zdravotných zariadení alebo MHD...

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Toto treba v Šulekove prioritne riešiť!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia Šulekova prezradili, čo im v okolí ich bydliska najviac komplikuje život. V nemalej obytnej časti je viacero problémov, ktoré si podľa miestnych zaslúžia pozornosť.

Ľudia by chceli viac pozornosti od Mestskej polície

Obyvatelia miestnej časti Šulekovo majú pocit, že sa im dostáva málo pozornosti od Mestskej polície. „Ja by som v prvom rade riešila častejšie hliadky mestskej polície alebo zavedenie kamerového systému kvôli našim spoluobčanom, ktorí sú dotieraví podomovým predajom, ničia odpadkové koše a robia hluk,“ prezrádza Iveta (45).

Mestskej časti Šulekovo je podľa referentky pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej venovaná zo strany Mestskej polície v Hlohovci náležitá pozornosť. „V dennej aj v nočnej dobe je výkon služby realizovaný popri motohliadkach aj pešou hliadkou. Tieto opatrenia MsP sa stretli s pozitívnou odozvou ako od občanov, tak aj od poslancov,“ reaguje Hrinková Siebenstichová, podľa ktorej cieľom predmetného opatrenia je eliminácia možných trestných činov a priestupkov v spomínanom obvode. „V prípade zistenia podomového predaja hliadkou MsP alebo oznámením občana, hliadka rieši týchto predajcov na mieste uložením blokovej pokuty za Priestupok na úseku podnikania,“ pokračuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy. Zavedenie kamerového systému podľa nej závisí od finančných možností mesta Hlohovec a poskytnutia štátnej dotácie. „V súčasnej dobe je však potrebné najprv skvalitniť prenos záznamov z už existujúcich kamier na MsP, nakoľko súčasný prenos nezodpovedá potrebám a kvalite,“ upresňuje Hrinková Siebenstichivoá.

Poškodzovanie odpadkových košov už podľa Hrinkovej Siebenstichovej MsP riešila, no páchateľa sa doposiaľ zistiť nepodarilo. „V prípade rušenia nočného pokoja je uvedené konanie riešené v zmysle zákona na mieste v blokovom konaní alebo oznámením právneho deliktu na právne oddelenie Mestského úradu v Hlohovci,“ dodáva k tejto téme referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy.

Rozbité chodníky a cesty a chýbajúce smetné nádoby

Okrem rozbitých chodníkov sú problémom aj chýbajúce smetiaky. „Ako problém vidím chýbajúce odpadkové koše a stav chodníkov,“ prezradila nám študentka Alexanda (23). Rovnaký názor má aj Iveta (45) podľa ktorej by bolo dobré aj riešiť cesty na ulici Šulekova a chodníky, ktoré sú v kritickom stave.

V rozpočte mesta na rok 2015 je podľa Hrinkovej Siebenstichovej schválená suma 18 000 EUR, ktorá je určená na spracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie ulice Šulekova. „Po výbere spracovateľa projektu v spolupráci s viceprimátormi M. Drgoňom a s O. Pestúnom bude stanovený rozsah rekonštrukcie. Realizácia rekonštrukcie bude možná až po právoplatnom stavebnom povolení a schválení investičnej akcie v rozpočte mesta v nasledujúcom období,“ upresňuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy, ktorá dodáva, že v prípade veľmi zlého stavu je potrebné riešiť opravu v rámci bežnej údržby komunikácií / chodníkov, tak ako v iných častiach mesta.

Ak majú občania informáciu o chýbajúcich odpadkových košoch a rovnako, ak chcú nahlásiť poškodený chodník či cestu, môžu tak podľa Hrinkovej Siebenstichovej urobiť na MsÚ. „Po zime monitorujeme stav komunikácií a v jarných mesiacoch MsÚ požiada o opravu spoločnosť VaTS s. r. o., ktorá na základe zmluvného vzťahu tieto práce pre mesto zabezpečuje,“ dodáva referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy.

Hromadná doprava do Šulekova nepremáva

Šulekovčanov zaujímalo aj prečo do tejto mestskej časti nechodí mestská hromadná doprava. „Napríklad do častí Peter alebo Dolná Sihoť MHD chodí. Niečo také by som privítala, keďže sme miestna časť Hlohovca. To tu veľmi chýba, hlavne cez víkendy nechodia autobusy,“ sťažuje sa Iveta (45).

Z pohľadu prevádzkovateľa je podľa Hrinkovej Siebenstichovej problematické zabezpečovať MHD cez most, keďže sú tam časté kolóny a je problém zostaviť a aj dodržiavať platný časový harmonogram. „V roku 2013 premával autobus MHD (4 spoje),ktorý spájal Hlohovec – Tesco – Šulekovo a späť. Tento autobus platila spoločnosť Tesco. Obsadenosť autobusu bola asi 2 cestujúci na spoj a preto bol z dôvodu nerentability zrušený,“ vysvetľuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy, podľa ktorej pravidelné spojenie Šulekova s Hlohovcom zostalo na prímestských spojoch, ktorých premáva denne asi 25, kde je samozrejme iná tarifa cestovného. „Prevádzkovateľ v princípe nemá technický problém so zabezpečením linky. Problémom je však jej naplnenie cestujúcimi a financovanie,“ dodáva Hrinková Siebenstichová.

Chýbajú aj zdravotnícke zariadenia

Podľa Róberta (25) je hlavne pre starších obyvateľov problémom absencia zdravotníckych zariadení.

V Šulekove je podľa Hrinkovej Siebenstichovej zdravotné stredisko, ambulanciu v ňom má MUDr. F.Kaclík. „Stav budovy je už teraz nevyhovujúci a mesto sa snaží pre ambulanciu praktického lekára pre dospelých hľadať vhodnejšie priestory. Na druhej strane, mesto nemôže brániť lekárom vykonávajúcim súkromnú prax odísť zo Šulekova a zriadiť si svoje ambulancie na inom mieste, možno vo vhodnejších priestorocha lepších podmienkach pre pacientov,“ pokračuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy, podľa ktorej lekári, odborné ambulancie s kompletným vybavením, lekárne a zdravotné centrá v meste Hlohovec sú dostupné pre každého občana, a teda aj pre Šulekovčanov.

Zakrytý Pamätník

Magdaléna (26) vidí problém aj v pamätníku z roku 1928. Ten stojí na mieste popravy účastníkov slovenského povstania z roku 1848 Šuleka a Holubyho: „Najviac treba vyriešiť jedinú historickú pamiatku – pomník, ktorý sa veľmi dôstojne zakryl namiesto zeleňou – detským ihriskom a benzínkou,“ prezrádza pre Hlohovec 24.

Výrub drevín pri pamätníku Viliama Šuleka a Karola Holubyho podľa Hrinkovej Siebenstichovej povolil Krajský pamiatkový úrad v Trnave, ktorý 29.7.2014 vydal kladné rozhodnutie k zámeru úpravy okolia pamätníka. Staré tuje svojím vzhľadom a hlavne zdravotným stavom podľa nej neboli vhodnou kulisou pamätníka. „Okolie je vyčistené, samotná pamiatka je viditeľná a aj ľahšie prístupná, vo večerných a nočných hodinách dokonca osvetlená. Osvetlenie vykonala firma Antona Kvantu a bolo financované z rozpočtu mesta, z položky údržba verejného osvetlenia,“ vysvetľuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy, podľa ktorej je osvetlenie napojené na jestvujúce osvetlenie benzínovej pumpy, čiže spotreba elektrickej energie je hradená zo súkromných zdrojovjej majiteľa, ktorý ochotne pridal ruku k dielu. „Podľa rozhodnutia KPÚ Trnava je potrebné ešte realizovať ošetrenie samotnej kultúrnej pamiatky – pamätníka a rámu hrobu, tieto práce však môže vykonávať len reštaurátor alebo umelecký remeselník. KPÚ rozhodol tiež o potrebe ošetriť zábradlie ohraničujúce priestor kultúrnej pamiatky a zvažuje sa aj osadenie informačnej tabule," dodáva Hrinková Siebenstichová.

Málo kultúrnych podujatí

Ľuďom chýbajú kultúrne akcie. Myslí si to napríklad rodák zo Šulekova Róbert (25), ktorému najviac prekáža absencia akýchkoľvek kultúrno – spoločenských podujatí pre širokú verejnosť s výnimkou futbalových zápasov a príležitostných udalostí v obecných pohostinstvách. „Každý občan tejto prímestskej časti by mal vedieť, bez ohľadu na to či by aktivitu podporil alebo nie, že mesto na Šulekovo nezabudlo a že v obci žijú aj slušní občania, ktorí majú záujem žiť spoločenský život aj vo svojej obci a vykročiť tak príležitostne zo životného stereotypu,“ myslí si Róbert.

„Poslanci za mestskú časť Šulekovo pripravili na tento rok sériu podujatí, ktoré sú zaradené do kalendára akcií mesta. MsKC ich zosúladí s ostatnými plánovanými udalosťami a občania budú o nich včas informovaní," odpovedá referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy, ktorá dodáva, že na všetkých akciách mesta sú vítaní všetci, vrátane Šulekovčanov a návštevníkov Hlohovca. „Samozrejme, nič ale nebráni iniciatívam rôznych občianskych združení, súborov či individuálnym nadšencom usporiadať pre svojich spoluobyvateľov akékoľvek podujatie kultúrneho charakteru. Mesto tieto aktivity rado podporí,“ pokračuje Hrinková Siebenstichová.

Šulekovčanka Magdaléna (26) by sa potešila predĺženiu otváracej doby knižnice. „V Šulekove je super knižnica a mohla by byť otvorená aj viac ako 1 deň v týždni,“ myslí si Magdaléna.

Mestská knižnica v Hlohovci prevzala podľa Hrinkovej Siebenstichovej Miestnu knižnicu v Šulekove do svojej správy v roku 1980 ako svoju pobočku a vtedy bola otvorená každý deň. „Postupne sa obnovoval knižničný fond, vybudovali sa informačné kartotéky, katalógy, bola nadviazaná spolupráca so základnou i materskou školou, avšak záujem o knižnicu upadal a vzhľadom na návštevnosť pobočky sa skrátili otváracie hodiny na tri dni v týždni,“ vysvetľuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy, ktorá dodáva, že takto to fungovalo až do roku 2002, keď prebehla reorganizácia v hlohovskej kultúre, knižnica stratila samostatnosť, dramaticky sa znížil počet jej pracovníčok a rozhodlo sa, že pobočka v Šulekove bude zatvorená úplne. V tej chvíli sa však podľa nej zmobilizovali obyvatelia miestnej časti Šulekovo a vybojovali si jeden otvárací deň. „Áno, aj samotné vedenie knižnice uznáva, že by mohla byť otvorená viac ako 1 deň v týždni. Na to by však potrebovali v knižnici o jednu pracovnú silu viac a to v súčasných podmienkach nie je možné,“ dodáva Hrinková Siebenstichová.

Takto to vyzerá v miestnej časti Šulekovo.
8
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM