han Tlačové správy

Tesco uvádza absolútnu novinku: Prvý automat na vrátenie plastových fliaš a plechoviek!

Reťazec Tesco spustil pilotný projekt v riadnom predstihu. Vrátenie PET fliaš a plechoviek sa spúšťa na Slovensku až od januára 2022, ale v tomto hypermarkete už špeciálny prístroj majú teraz.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Prvý automat na zálohovanie PET fliaš a plechoviek
18
Galéria

V Tescu myslia nielen na svojich zákazníkov, ale aj na ochranu prírody a zlepšovanie okolia, v ktorom žijú. Príkladom toho je aj zberný automat, ktorý sa nachádza v meste Senec. Reťazec takto podporí výsadbu zelene a obnovu zelených plôch sumou piatich centov z každej vrátenej plastovej fľaše alebo plechovky.

„Som nesmierne hrdý, pretože Tesco dnes na Slovensku spúšťa dôležitý projekt potvrdzujúci naše silné záväzky v oblasti trvalej udržateľnosti. Projekt zberného automatu nám pomôže pripraviť sa čo najlepšie na spustenie systému povinného zberu nápojových obalov od januára 2022. Aj vďaka projektu v Senci chceme do budúcnosti čo najlepšie nastaviť fungovanie zálohovania PET fliaš a plechoviek tak, aby to motivovalo predovšetkým našich zákazníkov. Už dopredu ďakujem každému zákazníkovi, ktorý náš automat využije, pretože podporíme zveľadenie zelene v meste,“ prezradil Martin Kuruc, CEO Tesca na Slovensku.

Tesco očakáva, že sa každý deň podarí vyzbierať stovky PET fliaš a plechoviek. Zberný automat spúšťa reťazec v predstihu pred zavedením povinného zálohovania PET fliaš a plechoviek.

Ako funguje?

Automat bude fungovať v takzvanom duálnom móde, čo znamená, že zbierať bude nielen plastové PET fľaše a plechovky, ale ľudia môžu vrátiť aj sklené fľaše a získať vratnú zálohu, čo doteraz funguje. „Mesto Senec separuje vo veľkom, ale táto aktivita sa dotýka priamo ľudí, ktorí takto budú chcieť spraviť niečo pre svoje okolie,“ poznamenal primátor Senca Dušan Badinský.

Na Slovensku sa v súčasnosti pripravuje povinný zálohovací systém PET fliaš a plechoviek v zmysle schválenej legislatívy. Systém bude fungovať v podobe takzvaného zálohového modelu – pri kúpe nápoja zaplatí zákazník 15 centov za obal a túto sumu následne dostane naspäť po jeho vrátení. Spustený bude od 1. januára 2022.

„Samozrejme, že vítame a máme radosť, že Tesco sa rozhodlo podporiť rozvoj zelene v Senci. Sme radi, že svoj vôbec prvý automat nainštalovalo práve u nás,“ dodal primátor.

Čo vyrobíte z PET fliaš?

„Čoraz viac výrobcov vo svete využíva recyklovaný plast na ekologické a dizajnové výrobky. Vlákna získané recykláciou PET fliaš sa využívajú nielen na ďalšie obaly napríklad v kozmetike či potravinárstve, lavičky, detské preliezky, ale aj v nábytkárstve a v módnom priemysle. Na tričko je potrebné spracovať približne 10 plastových fliaš, na výplň lyžiarskej bundy je potrebných 15 fliaš. Vybrané produkty F&F, dostupné v obchodoch Tesca, sú vyrobené práve takýmto spôsobom,“ uvádza Tesco na svojej webovej stránke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM