Zlatica Gregorová Správy

Tešedíkovo súčasťou európskeho projektu: Družbou oslávili aj vynálezcu sódovky

Mesto aj dediny šalianskeho okresu sa často zapájajú do európskych projektov. Nie sú to len žiadosti o nenávratné financie, ale aj iné aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Tešedíkovo súčasťou európskeho projektu: Družbou oslávili aj vynálezcu sódovky
Zdroj: TASR

Okrem aktuálnej spolupráce Šale a Oroszlány, ktoré vzájomne na svojich územiach vybudujú kópie historických pamiatok sa k nim nedávno pridalo aj Tešedíkovo. V dedine prijali pozvanie a stali sa súčasťou projektu „Bubbleu – 2018“.

Stretnutie Európanov

V rámci programu Európa pre občanov ho finančne zastrešovala Európska únia. Hlavným motívom bolo uskutočniť stretnutie vybraných družobných miest. Významné pre Tešedíkovo bolo to, že boli medzi 1423 účastníkmi stretnutia jedinými zástupcami okresu Šaľa a jednou z dvoch delegácií zo Slovenska. Podľa informácií z projektu sa ho zúčastnilo 65 občanov maďarského Mosonszolnoku, 54 občanov maďarského mesta Tab, 30 občania rumunského mesta Baile Tusnad, 20 obyvateľov z poľského Chorzówa, 10 reprezentantov srbskej Subotice, 45 Tešedíkovčanov a 1099 občanov slovenskej obce Zemné.

Počas dvojdňového podujatia, ktoré sa konalo na sklonku augusta 2018 účastníci absolvovali množstvo odborných prednášok aj kultúrno – spoločenských aktivít. Všetci reprezentanti dedín a miest sa o sebe dozvedeli mnoho informácií z rôznych oblastí života, o tom, ako to u nich funguje v kultúre, politike, sociálnej oblasti.

Diskusie a ankety

Ako informuje Tešedíkovo na svojom webe, organizátori zo Zemného sa rozhodli pre „praktické formy neformálnych diskusií, ankety a disseminácie, aby sme dosiahli potrebnú úroveň poznania problematiky a splnenie stanovených cieľov.“ Ako organizátori ďalej uvádzajú, nadnárodný rozmer podujatia zabezpečili účasťou zahraničných partnerov, ktorí prispeli do diskusií a prezentovali svoje poznatky ohľadom celoeurópskych tém.

Podporili dialóg

„Všetky kultúrne a športové aktivity boli zamerané na zvýšenie povedomia o bohatosti kultúrneho a jazykového prostredia v Európe, podporia medzigeneračný a medzikultúrny dialóg,“ informujú organizátori. Účastníci mohli vidieť dokumentárny film o migrácii, vypočuť si zaujímavý koncert, ochutnať gastro špeciality.

Na počesť rodáka zo Zemného a vynálezcu sódovej vody Ányosa Jedlíka pripravili 218 litrov streku. Výťažok z jeho predaja putoval na charitatívne účely. Európske podujatie ukončili prejavy starostov a medzinárodný hudobný program.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM