Lucia Lauková Rôzne

Tešíte sa na zasnežené Vianoce? Meteorológovia krotia nadšenie

Aké budú tohtoročné Vianoce? Na presné predpovede si ešte budeme musieť počkať, ale klimatické modely zatiaľ so snehom nerátajú.

Ilustračný obrázok k článku Tešíte sa na zasnežené Vianoce? Meteorológovia krotia nadšenie
Zdroj: TASR

Vyhliadky rátajú s nadpriemerne teplou zimou. November skončil podľa iMeteo v oblasti západného Slovenska viac ako 3 °C nad dlhodobým priemerom, na strednom Slovensku to bolo cez 4 °C a na východe bol až o viac ako 5 °C teplejší ako býva zvykom.

„S nižšou, no takisto kladnou odchýlkou teploty rátajú modely aj v decembri. Momentálne sa teploty síce pohybujú na úrovni dlhodobého priemeru, no v druhej polovici mesiaca by sa malo otepliť,“ predpokladá portál.

Oteplenie koncom decembra

Viaceré klimatické modely rátajú podľa iMeteo s nadpriemerným posledným decembrovým týždňom.

„Od 24. decembra do 31. decembra by mali teplotné odchýlky dosiahnuť hodnoty okolo +3,5 °C, čo je výrazný nadpriemer,“ uvádza portál.

Sneh je otázny

Zároveň by mal byť posledný decembrový týždeň zrážkovo podpriemerný. „Presný charakter počasia sa na takto dlhú dobu predpovedať nedá, no s veľkou pravdepodobnosťou môžeme povedať, že po nadpriemerne teplom novembri skončí teplotne nadpriemerný aj december 2019,“ pripomína iMeteo.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM