Rôzne

Tešte sa na nadpriemerné teploty: Slovensko však trápi nadmerné sucho

Babie leto potešilo obyvateľov krajiny pod Tatrami. Príjemné počasie má však aj svoju temnejšiu stránku. V krajine panuje nadmerné sucho.

Ilustračný obrázok k článku Tešte sa na nadpriemerné teploty: Slovensko však trápi nadmerné sucho
Zdroj: Rastislav Búgel

Babie leto prinieslo príjemné stabilné počasie. Ako informuje portál imeteo.sk, nadpriemerné teploty tak skoro neskončia.

„Celý tento týždeň bude počasie na našom území pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše a súčasne bude do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch,“ píše imeteo.sk.

Pokiaľ by sme si porovnali očakávané teploty a hranicu dlhodobého normálu, zistíme, že „teploty, ktoré nás čakajú budú aj o takmer 10 °C vyššie ako je normál“.

Nad Európu sa z oblasti Ruska natláča tlaková výš menom Viktor. „Táto tlaková výš bude mať dominantný vplyv na počasie nielen u nás, ale prakticky v celej Európe,“ informuje portál imeteo.sk.

Podľa portálu majú numerické modely vo vývoji počasia na nasledujúci týždeň úplne jasno. „Na našom území bude panovať stabilné, slnečné počasie s vysokými teplotami. Zmena príde najskôr v poslednej októbrovej dekáde, teda po 20.10,“ dodáva imeteo.sk.

Až do 20.októbra by mali byť teploty stabilné a bez zrážok.

„Podľa včerajšej analýzy narastá sucho predovšetkým v oblasti východného Slovenska. Sucho však začína už aj v okolí Žiliny, či Gemera. Vzhľadom na očakávaný vývoj počasia na nasledujúce dni môžeme povedať, že sucho sa bude zvýrazňovať na celom našom území,“ dodáva imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM