Zo Slovenska

Testovanie za symbolickú cenu alebo zadarmo? Koalícia sa nedohodla, padlo viacero návrhov

Ešte minulý týždeň informoval premiér o tom, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský má pripraviť alternatívy preplácania testov na nový koronavírus, ako aj finančnú analýzu.

Ilustračný obrázok k článku Testovanie za symbolickú cenu alebo zadarmo? Koalícia sa nedohodla, padlo viacero návrhov
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Koaličná rada sa zatiaľ nedohodla na podmienkach preplácania testov, partneri by mali tému uzavrieť až na budúci týždeň. TASR to potvrdili predsedovia poslaneckých klubov koaličných strán.

Robia prepočty

Na pondelkovej (12. 7.) koaličnej rade mali rokovať o viacerých variantoch, napríklad či budú testy preplatené štátom alebo budú za symbolickú cenu. Rezort zdravotníctva má priniesť ešte ďalšie prepočty.

„Padlo viacero návrhov, ktoré potrebuje minister preveriť a následne vypracuje finálny návrh,“ skonštatoval pre TASR šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že finálna dohoda bude v budúcom týždni. „Budúci týždeň to uzavrieme, ešte treba prepočty,“ povedala predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

Priorita je očkovanie

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) hovorí, že na koaličnej rade rokovali o viacerých variantoch. „Každopádne testy budú dostupné. Ministerstvo zdravotníctva prinesie ešte ďalšie prepočty a následne sa rozhodneme pre jeden zo spôsobov. Priorita je však stále očkovanie. Testami nedokážeme nahradiť benefit očkovania, preto budeme ďalej rozvíjať dôvody motivácie pre tých, ktorí sa dajú zaočkovať, ak im je zdravý rozum a zodpovednosť málo,“ povedal Šeliga pre TASR.

„Rokovania s ohľadom na testovanie na koaličnej úrovni naďalej pokračujú, aktuálne platí súčasný stav. Po prijatí finálneho záveru následne budeme komplexne informovať o všetkých detailoch,“ skonštatovala pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Ešte minulý týždeň informoval premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) má pripraviť alternatívy preplácania testov na nový koronavírus, ako aj finančnú analýzu.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM