Monika Földešiová Kultúra

TIP na knihu: Mamin zoznam zmení váš pohľad na život

Čo by ste napísali na zoznam úloh, keby ste sa dozvedeli, že ste smrteľne chorí a zostáva vám niekoľko dní života? Čo by ste odkázali svojej milovanej rodine, aby to tu bez vás zvládli a boli navyše šťastní? Bez vás. Práve o tom vyrozprával svoj príbeh St John Green v novinke Mamin zoznam.

Ilustračný obrázok k článku TIP na knihu: Mamin zoznam zmení váš pohľad na život
Zdroj: Dnes24.sk

Kate Greenová si pokojne žila s rodinou v anglickom Somersete, keď jej diagnostikovali nevyliečiteľnú rakovinu prsníka. V posledných dňoch svojho života preto spísala zoznam úloh a nazvala ho Mamin zoznam. S manželovou pomocou zhrnula svoje myšlienky, sny a želania, aby milovanému mužovi pomohla vychovať synov a zaistiť im spokojný, šťastný život.

Toto je zoznam, ktorý som dala dokopy:
Keď tu nebudem, vždy pobozkaj chlapcov dvakrát.
Chodievajte na všetky možné školské akcie – slávnostné vyhlásenie výsledkov a podobne.
Prosím ťa, nauč ich, aby vždy všade chodili načas.
Prosím ťa, nauč ich vyjadriť, čo cítia.
Nezaprac celý dvor člnmi, chlapci potrebujú priestor na hranie.
Mamička chce, aby ocko používal výraz „bezhranične“.

Kate túžila, aby z jej synov Reefa a Finna vyrástli šťastní a zdraví muži. Preto spísala zoznam, v ktorom jej manžel Singe nachádzal silu a inšpiráciu. Jednoduché pokyny a rady, ktoré Kate navyše podala s nadhľadom a cítiť z nich jej veselú a nespútanú povahu, ovplyvnili celú rodinu. Mamin zoznam vám dokáže zmeniť život a to nielen vtedy, keď stratíte blízku osobu. Aj čitatelia sú nadšení: „Preplakala som doslova celú knihu, ale po dočítaní som bola oveľa silnejšia.“ Či „Toto je prvá kniha, ktorú som prečítala na jeden šup od prvej po poslednú stranu.“

Daily Mail ohodnotil knihu jediným slovom „Srdcervúci.“ A ak ste niekedy uvažovali o tom, ako by ste so svojou rodinou mohli prežiť šťastný, zmysluplný život plný radosti a dobrodružstiev, potom je kniha Mamin zoznam určená aj vám. Prečítajte si na BUX.sk úryvok z knihy.

Kniha Mamin zoznam

Ďalší tip na knihu: Objavte Poklady slovenskej kuchyne!

Milovníci tradičného slovenského jedla si prišli na svoje – práve vyšla už 3.časť série Poklady slovenskej kuchyne, tentoraz z Ponitria. Zaujímavé a chutné regionálne recepty, jednoduché na prípravu a pestré tipy od predjedál, cez polievky omáčky až po koláči, či niečo do špajzy si získali už množstvo čitateľov.

Osou Ponitria je rieka Nitra, takže nechýbajú recepty z rýb. Dlho sa tam ľudia živili aj včelárstvom, pretože med ako doplňujúca potravina sa považovala za elixír života. V receptoch preto nájdete aj med, ale aj červené a biele víno, tiež dubáky, bedle alebo pečiarky, keďže lesy v regióne Ponitria sú bohaté na duby. Zabíjačky sa tam robili hlavne na jar a zahŕňali rôzne špeciality z mäsa a vnútorností. Hurka, krvavnica či žobrácka kaša sú len malou ukážkou z dobrôt, ktorá sa tam pripravujú aj dnes.

Poklady slovenskej kuchyne – Ponitrie prináša vyše 150 receptov, ktoré vám určite zachutia. Popri receptoch ponúka aj dávno zabudnuté kulinárske poklady ukryté v tomto regióne, ktoré zbierala autorka Silvia Pilková počas mnohých rokov. Varenie je jej najväčšia vášeň. Varí už od detstva a načas sa varenie stalo aj jej povolaním. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie, kde prešla všetkými pozíciami. Istý čas pracovala v reštauráciách v Moskve, Prahe a vo Viedni a zvyšok času zbierala skúsenosti v Bratislave.

Vyskúšajte jeden z receptov v novej knihe – Korýtko, hlavné jedlo z hornej Nitry
Suroviny: 1 starší chlieb, 125 g bryndze, najlepšie májovej, 100 g slaniny, 1 klobásu, 150 g údeného kolena, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky papriky.

Ako na to?
Zo staršieho okrúhleho chleba odkrojíme vrch, prípadne použijeme hrubý krajec, a do polovice vydlabeme striedku – vznikne tak akési korýtko. Dovnútra natlačíme bryndzu, slaninu pokrájanú nadrobno, trochu klobásy, údeného kolena a dochutíme soľou a mletou paprikou. Napichneme na ražeň a opekáme nad miernym ohňom. Dobrú chuť!

Pozrite si celú edíciu Poklady slovenskej kuchyne.

Poklady – Ponitrie

Poklady – celá edícia

Tipy na knihy od IKARu
5
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM