Eliška Šándorová Rôzne

TIP NA VÍKEND? Mestá sú pripravené na Míľu pre mamu i chuťovky v podobe guláša a fazuľovice!

Prvý májový víkend nás čaká príjemné jarné počasie. Využiť ho môžete športovo i v súťaži vo varení slovenských jedál. Prinášame vám prehľad podujatí naprieč Slovenskom.

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÍKEND? Mestá sú pripravené na Míľu pre mamu i chuťovky v podobe guláša a fazuľovice!
Zdroj: TASR

Bratislavský kraj

V sobotu o 08.00 h si môžete výhodne nakúpiť na Májovom burzoblšáku v areáli ZŠ Pavla Marcelyho, Drieňová 16. Pri príležitosti Dňa matiek sa o 15.00 h uskutoční podujatie Míľa pre mamu pri jazere Kuchajda.

Sobota bude patriť aj Budmerickej fazuľovici, 4. ročník súťaže vo varení fazuľovej polievky sa bude konať v areáli Budmerického kaštieľa. Súťažné tímy si zabezpečia recept z ľubovoľnej fazule, suchej bielej, farebnej strakatej a rôznych ďalších ingrediencií. Fazuľa a mäso môžu byť predvarené. Varí sa v kotlinách (minimálne 30 litrov), ktoré si tímy sami zabezpečia. Plynové horáky sú povolené. Súťažiaci si ďalej zabezpečia: varechu, plech pod kotol, prípadne i sekeru, názov (logo) družstva i podporu svojich fanúšikov, prípadne stánok a stoličku. O 14.00 h bude vyhodnotenie súťaže a odovzdanie cien majstrom a tímom.

Nedeľu si môžete vychutnať objavovaním krásy prírody včelárikov a slovenských orchideí na Devínskej Kobyle. Vychádzka za poznávaním flóry nášho najpestrejšieho vtáčika na Devínskej kobyle sa bude konať od 09.00 h. V nedeľu si pripomíname Deň matiek, ktorý bude od 13.00 do 18.00 h v zoologickej záhrade v Mlynskej doline.

Nitriansky kraj

Mestský park na Sihoti v Nitre odštartuje v sobote popoludní Míľu pre mamu. Registrácia účastníkov začína o 15.00 h. Urbote niečo pre seba a pomôžte iným. Run in colors – jedná sa o päťkilometrový beh (nie preteky, čas nie je oficiálne meraný) spojený s priebežnou a záverečnou explóziou všetkých druhov farieb. Zvládne ho naozaj každý. Podujatie sa uskutoční 7.5.2016 v Mestskom parku v Nitre a registrácia účastníkov začína 12:00. Samotný štart behu je naplánovaný na 15:00 h. Výťažok z podujatia poputuje na Nadáciu kvapka nádeje (pre onkologicky choré deti).

Trenčiansky kraj

V sobotu sa v Trenčianskej Teplej uskutoční Svätofloriánska električka, podujatie pripravila Trenčianska elektrická železnica. Návštevníkov čakajú ukážky zásahu profesionálnych i dobrovoľných hasičov, výstava historickej hasičskej techniky, prehliadka depa i občerstvenie. Deti povozia na Trenčianskej miniatúrnej železnici a vyvrcholením akcie bude súbežná jazda električiek a hasičských veteránov v sprievode polície.

Program: 14.00 – výstava historických hasičských vozidiel na stanici a pri depe električiek; 14.30 – ukážka hasenia horiaceho vozidla pri depe električiek; 15.30 – súbežná jazda električky a hasičov v sprievode polície.

Beckov – Sokoliarska skupina Falconarii predstaví svoju družinu „Rytierov neba“, operených bojovníkov na čele s kráľmi našich vtákov – orlom a výrom skalným. Návštevníci budú mať možnosť zblízka si pozrieť a poznať krásnych dravcov a dozvedieť sa zaujímavé veci o ich živote a zvykoch. Podujatie sa uskutoční na hrade Beckov.

Brezová pod Bradlom – Ôsma Štefánikova motojazda na počesť 97. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude o 10.00 h na Námestí M. R. Štefánika, kde je zraz a prehliadka motoriek. O 12.00 h položia veniec na Bradle a o 13.00 h bude požehnanie motorkárov vo Vrbovciach.

Trnavský kraj

V sobotu sa v obci Prievaly uskutoční Záhorácky pivný festival, 5. ročník, sa začne o 13.00 h pri Šandorfskom šenku.

Žilinský kraj

Chceli ste byť v detstve hasičom? Vychutnajte si so svojimi ratolesťami o 12.00 h Deň svätého Floriána, patróna hasičov. Podujatie je v Žiline, Námestie A. Hlinku.

Banskobystrický kraj

Milujete slovenskú klasiku? Príďte v sobotu na chutné podujatie dobrého jedla – Cinobanský kotlík, súťaž vo varení gulášu sa začne o 13.00 h na námestí. O 17.00 h bude vyhodnotenie.

Banská Bystrica – Konfederácia politických väzňov Slovenska pozýva pripomenúť si 66. výročie Akcie Kláštory 2 svätou omšou, ktorá sa uskutoční o 11.00 h v Kostole sv. Alžbety. Nasledovať bude pietna spomienka pri pamätnej tabuli na budove Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, na Hurbanovej 7.

Prešovský kraj

Večerný beh Prešovom 2016 štartuje 7. mája 2016 o 12.05 na Hlavnej v Prešove. Na východe, v meste Prešov, sa tento rok vôbec po prvýkrát predstavia silní muži Slovenska! Slovenská asociácia silných mužov v spolupráci s mestom Prešov pripravuje úvod ligy nádejných talentov. Práve prvé kolo Slovenského pohára bude atrakciu pre obyvateľov a návštevníkov mesta počas Večerného behu Prešovom, už siedmeho mája.

Milujete naše veľhory? Navštívte v sobotu Vysoké Tatry – Jarný pochod v dĺžke 8 kilometrov sa začne o 08.00 h s možnosťou získania štartovacieho balíčka pre dospelých i pre deti. Myšlienkou uvedeného Jarného pochodu je, aby sa návštevníci prišli do Tatier rozhýbať, načerpať jarné lúče a vychutnať si čistý horský vzduch.

V Sabinove o 16.00 h štartuje Míľa pre mamu, Ulica 17. novembra.

Ak preferujete históriu a krásu minulosti, navštívte v nedeľu Spišský hrad – Dominanta Spiša i celého regiónu otvára svoje brány. Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny na Spišskom hrade sa začne o 10.00 h svätou omšou v Kaplnke sv. Alžbety, o 12.00 h bude dobový sprievod, čestné salvy a slávnostné otvorenie. Pripravená je aj prezentácia novej publikácie Spišský hrad a prezentácia mobilnej aplikácie – sprievodcu Spišským hradom v piatich jazykoch.

Košický kraj

V sobotu o 09.00 h štartuje podujatie Míľa pre mamu 2016, Kasárne/Kulturpark, Kukučínova 2 Krompachy – Magnezitárska 60-ka – diaľkový horský turistický pochod vo Volovských vrchoch. Hlavná (najdlhšia) trasa pochodu sa začína v Krompachoch na železničnej stanici, kde sa koná ranná prezentácia. Na Hornom Bankove v bistre sa uskutoční vyhodnotenie pochodu. Súčasťou podujatia sú aj kratšie trasy s dĺžkou 40 km, 35 km, 30 km, 25 km, 10 km a „Kočíková trasa“.

Foto: ilustračné, TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM