Správy

TIP NA VÍKEND: Najedzte sa v jednodňovej reštaurácii, zažite migráciu rýb alebo bežte k srdcu

Ak neradi varíte, o chutný obed za pár drobných máte na sobotu postarané. V mestách bude podujatie Restaurant Day, ochutnať môžete klasické jedlá školských jedální. Pozor na množstvo, víkend patrí aj Európskemu dňu obezity!

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÍKEND: Najedzte sa v jednodňovej reštaurácii, zažite migráciu rýb alebo bežte k srdcu
Zdroj: TASR

Tak ako každý piatok, opäť vám prinášame skvelé tipy na víkendový program podľa krajov. Vybrať si môžete športové aktivity, jazdu na historických autách či navštíviť podujatia, na ktorých budú rozvoniavať lákavé dobroty.

Bratislavský kraj

Ak milujete ryby, a nielen na tanieri, príďte v sobotu od 10.00 – 16.00h na podujatie ministerstva životného prostredia pri príležitosti Svetového dňa migrácie rýb. Miesto: informačný stánok, sútok Dunaja a Moravy, Devín. Pripravené budú ukážky živých dunajských rýb, deti môžu napríklad maľovať ryby kriedami na chodník či skladať puzzle s vyobrazením najväčšej známej sladkovodnej, ale aj morskej ryby vyzy veľkej.

V sobotu o 10.00h štartuje v jednotlivých centrách neziskových organizácií celosvetové podujatie Restaurant Day, keď si rôzne neziskové organizácie či jednotlivci plnia svoj sen a otvárajú si jednodňovú „pop-up“ reštauráciu. Za ľubovoľný príspevok môžu návštevníci ochutnať rôzne špeciality a zároveň spoznať viac prácu, priestory či ľudí, ktorí za organizáciou alebo podujatím stoja.

V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu. Ďalšie jednodňové pop-up reštaurácie sa otvoria 21. mája v Bratislave, Prešove, Kokave nad Rimavicou, Malackách a vo Vinodole.

Podujatie pri príležitosti Európskeho dňa obezity sa uskutoční v sobotu o 10.00 h v galérii SNP v Starej tržnici na Námestí SNP 25. Cieľom je zvýšenie povedomia o obezite a rizikách spojených s nárastom hmotnosti, zvýšenie povedomia o zdravej výžive a pohybovej aktivite v prevencii rozvoja obezity, informácie o možnostiach liečby obezity.

Trnavský kraj

Ste fanúšik hudby? Príďte v sobotu na Vizuálno-hudobný projekt Lovely Experience – workshopy, prednášky a skúsenosti inšpiratívnych osobností sa začnú o 15.00 h v synagóge.

Galanta – Vlastivedné múzeum v Galante sa zapojí do celosvetového podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa začne o 13.00 h a bude prebiehať v Renesančnom kaštieli na Ul. Esteházyovcov, vo Vlastivednom múzeu Galanta na Hlavnej a v Neogotickom kaštieli na Parkovej.

Trenčiansky kraj

V trenčianskej Zátoke pokoja vznikne netradičná reštaurácia. Menu v nej naservírujú dobrovoľníci a občianski aktivisti. Návštevníci zátoky ho však budú môcť ochutnať iba počas 21. mája. Centrum environmentálnych aktivít (CEA) Trenčín ponúkne výnimočné jedlá na výnimočnom mieste v rámci celosvetového podujatia Restaurant Day.

Čachtice – Otvorenie letnej turistickej sezóny sa začne v sobotu o 10.30 h slávnostným pochodom šermiarskej skupiny Sirius lúka pod Čachtickým hradom. V rámci programu vystúpia skupiny Vrbovské vŕby a Sirius a návštevníci podujatia budú mať možnosť fotiť sa s Alžbetou Báthory.

Nitriansky kraj

V sobotu sa v obci Palárikovo stretnú priatelia historických vozidiel. Pozývajú na spanilú jazdu, ktorá sa začne o 09.00 h pred Domom kultúry v Palárikove. Trasa: Palárikovo, Nové Zámky, Dvory nad Žitavou, Jasová, Dubník, Rúbaň, Strekov, Gbelce, Belá Pred domom kultúry bude od 16.00 h výstava historických vozidiel. Žilinský kraj Ak ste fanúšik športu, rozbehnite sa v sobotu na Martinskom polmaratóne – Beh k srdcu sa začne o 12.00 h na Divadelnom námestí.

Mesto Žilina pripravilo na sobotu podujatie Vyčistime si Solinky, ktoré sa začne o 09.30 h pred ZŠ Gaštanová. Podujatie sa uskutoční v spolupráci s farnosťou Dobrého pastiera – Žilina – Solinky.

Domáce zviera môžete zaočkovať na hromadnom očkovaní psov a mačiek proti besnote, ktoré sa uskutoční od 13.00 h do 15.00 h v mestskej časti Žiliny – Budatín na Námestí hrdinov.

Banskobystrický kraj

Víkend si môžete vychutnať na podujatí Coffee Fiesta 2016, ktorý bude v dňoch 21. až 22. mája v Záhrade – Centre nezávislej kultúry na Námestí SNP 16.

Do Noci múzeí a galérií, ktorá sa uskutoční v sobotu 21. mája, sa zapojí aj Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na hrade v Modrom Kameni. Pre návštevníkov je pripravený program nielen v interiéri kaštieľa, ale aj na jeho nádvorí.

Prešovský kraj

Prešovčanov čakajú výnimočné jedlá na výnimočnom mieste čakajú návštevníkov pop-up reštaurácie v réžii združenia Návrat. Ale pozor! Ochutnať ich budú môcť len počas jedného dňa. 21. mája sa totiž združenie zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day.

Reštaurácia, ktorá vznikne v Záhrade umenia, sa bude niesť v téme inakosti. Menu nebude variť kuchár, ale sám Hrnček var! Pripraví tradičné dobroty z detstva, avšak netradičným spôsobom: domácu paradajkovú polievku v hrnčeku, obľúbené dukátové buchtičky vo farebnom župane či kávu bez predsudkov.

Košický kraj

Košická detská historická železnica vypraví v rámci Noci múzeí a galérií športový expres o 17.20 h zo stanice Čermeľ na stanicu Alpinka. Pre návštevníkov je zabezpečený bezplatný odvoz autobusom z Námestia maratónu mieru o 17.00 h, zo stanice Čermeľ vyrazí po návrate vlaku o 20.00 h späť na námestie.

Družstevná pri Hornáde – 5. ročník festivalu Jarné SúLadenie zameraného na prepojenie umenia, ekológie a praktických riešení pre ochranu životného prostredia sa začne o 12.00 h v Ekocentre Sosna.

Čítajte aj: Smutný prípad v Martine: Školáčky sa údajne pokúsili o hromadnú samovraždu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM