Eliška Šándorová Zo Slovenska

TIP NA VÍKEND: Slovenskom bude rozvoniavať Skalický trdelník, rolády i agát. Behať môžete v oblakoch!

Konečne je tu víkend a vy si môžete z bohatého programu našich regiónov. Na výber sú sladké podujatia, výroba medu i mnohé športové aktivity.

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÍKEND: Slovenskom bude rozvoniavať Skalický trdelník, rolády i agát. Behať môžete v oblakoch!
Zdroj: TASR

V pravidelnom piatkovom servise vám prinášame mix podujatí, ktoré nás čakajú najbližšie dva dni.

Bratislavský kraj

Víkend v hlavnom meste štartuje druhým ročníkom podujatia Bratislava tours 2016, ktorý sa začne o 10.00 h pred podnikom Harley Salón na Rebarborovej 1/A. Cieľom podujatia je formou rodinnej jazdy vysvetliť najmä deťom zásady dodržiavania pravidiel cestnej premávky, ohľaduplnosti k chodcom a získania návykov bezpečnosti a plynulosti v cestnej doprave.

Pokračuje 5. ročník prvého vytrvalostného behu nad úrovňou zeme SKY RUN 2016 – Beh v oblakoch. Behy sa skončia o 10.00 h a vyhlásenie výsledkov je o 10.30 h.

Deň otvorených úľov sa uskutoční o 10.00 h vo Včelárstve Dedinský na Mlynskej 50 v Devínskej Novej Vsi. Návštevníci budú mať možnosť pozrieť sa do včelieho úľa, zistiť čo sa tam deje a ako vzniká med a tiež zadarmo ochutnať včelie produkty a vyrobiť si vlastnú sviečku.

Pezinok pripravil „Malokarpatský maškrtník“, druhý ročník súťaže v pečení o najlepší cukrársko-kuchársky výrobok sa bude konať v historickej časti Radničného námestia, v prípade nepriaznivého počasia v OC Plus (obchodné centrum). Súťaží sa v troch kategóriách: čajové pečivo – koláče, zákusky; torty; slané pečivo. Súťažiaci prinesú svoj upečený výrobok a tento bude hodnotiť odborná porota, ale aj návštevníci prostredníctvom hodnotiacich žetónov.

Modra – Kráľová – Kráľovské hodovanie, tradičné kráľovanské hody, maškrty a zábava od obeda do polnoci, súťaž v pečení najlahodnejšej rolády. Súčasťou programu bude aj alegorický sprievod predstavujúci život obyvateľov. Súťaž v pečení rolády – počas hodov „od poledná do púl noci“ napečú šikovné miestne cukrárky svoje najlepšie rolády. S nimi bude možné zapojiť sa do súťaže v pečení zákuskov a koláčov. Stačí, ak gazdiné prinesú svoju roládu s ľubovoľnou príchuťou, náplňou a ozdobou v deň konania hodovania do Kultúrneho domu v Kráľovej v čase od 10.00 do 11.00 h a zaregistrujú sa. Kráľovské hodovanie 2016 sa uskutoční na priestranstve pred Kultúrnym domom Kráľová od 13.00 h.

Máte radi starožitnosti? Príďte na burzu v sobotu na hrad Červený kameň v Častej.

Bratislava – Prvý ročník súťaže Ružinovský psí miláčik sa uskutoční v nedeľu o 15.00 h pred DK Ružinov. Štvornohí súťažiaci si zmerajú svoje sily v piatich kategóriách. Bude sa medzi nimi hľadať najkrajší, najšikovnejší, najmenší, najväčší a naj „kamoš“. Účastníci sa môžu tešiť aj na ukážky špeciálnych cvikov záchranárskych psov, tréning vodiacich psov v podaní manželov Čermákovcov z Ružinova, či vyhľadávanie ukrytých osôb členmi Bratislavskej kynologickej záchrannej brigády.

Nitriansky kraj

Obec Rastislavice vás pozýva na 2.ročník „Májových slávností“, ktoré sa uskutočnia v sobotu 14.5.2016 od 15.oo hod. pred Kultúrnym domom v Rastislaviciach. Čaká vás bohatý kultúrny program, zabíjačkové špeciality a zábava.

Trnavský kraj

Najznámejšia slovenská dobrota, ktorú poznajú aj za hranicami – trdelník, má v sobotu od 10.00h svoj Trdlofest – festival hudby a trdelníka. Pripravený je bohatý kultúrny program, v rámci ktorého sa predstaví divadlo Žihadlo, ľudová hudba Pláňava, skupina Polemic a ďalší. Vo večerných hodinách vyhlásia výsledky ochutnávok Skalického trdelníka a Skalického rubínu a oficiálne otvoria letnú turistickú sezónu. Počas celého dňa budú pre verejnosť sprístupnené historické pamiatky mesta Skalica zdarma. Františkánska záhrada v Skalici

V sobotu o 09.00h Občianske združenie Bábence Krakovany organizuje Festival paličkovanej čipky s medzinárodnou účasťou. Pripravené sú výstavy predajné trhy, semináre i módne prehliadky – modely s využitím paličkovanej čipky a kurzy paličkovanej čipky (14. – 15. mája), priestory múzea Za Krakovskú bránu, kultúrny dom v Krakovanoch.

Ak mate radi prírodu, príďte v sobotu o 09.30h na exkurziu pri príležitosti osláv sťahovavých vtákov „Poďte s nami“, Chránené vtáčie územie Záhorské Pomoravie.

Petrova Ves – Klub historických vozidiel Holíč pozýva na 28. ročník: Záhorácka Veteran Rallye s medzinárodnou účasťou. Začiatok je o 09.30 h v sobotu.

Sládkovičovo – Prvé európske farmárske trhy sa začnú v sobotu o 08.00 h pri TI Inovatech, Fučíkova 460. O 17.00 h sa bude konať súťaž o najlepšiu štrúdľu.

Trenčiansky kraj

Prievidza – Pri príležitosti 120. výročia príchodu prvého vlaku na hornú Nitru sú pripravené nostalgické jazdy dvoch vlakov, ktoré bude ťahať parný rušeň 475.196. Vlaky budú vypravené na trase z Prievidze do Veľkých Bielic a späť. Prvý vlak bude z Prievidze odchádzať o 07.35 h a z Veľkých Bielic bude vypravený v sobotu o 10.14 h. V čase od 11.30 do 12.30 h cestujúci týmto vlakom absolvujú aj prehliadku Elektrární Nováky priamo z parného vlaku. Príchod prvého parného vlaku do Prievidze je naplánovaný na 13.00 h. Symbolicky prejde po trase z Veľkých Bielic do Prievidze rovnako ako pred 120 rokmi prišiel do okresného mesta prvý vlak.

Žilinský kraj

Sobota bude patriť v Martine podujatiu Te pindžaras amen – Spoznajme sa. Je to 14. ročník festivalu rómskej hudby, tanca, remeselnej zručnosti a výtvarnej tvorivosti.

Múzeum slovenskej dediny v Martine. Na hrade Strečno je pripravené podujatie So Žofiou a jeho životným príbehom.

Slanická Osada – Loď OG Slanica začne v nedeľu 43. plavebnú sezónu na Oravskej priehrade z prístavu č. 2 – Slanická Osada (časť Námestovo) oproti hotelu Slanica. Plavby budú prebiehať o 09.00, 11.00, 13.00, 15.00 a 16.30 h. Súčasťou 90-minútovej okružnej plavby po Oravskej priehrade s panorámou okolitých hôr, ktorým dominuje Babia Hora a oravská časť Západných Tatier – Roháče, je 30-minútová zastávka spojená s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie na jedinečnom Slanickom ostrove umenia.

Banskobystrický kraj

Banská Bystrica – Podujatie Deň rodiny sa uskutoční v sobotu o 10.00 h v parku pod Pamätníkom SNP. Na mieste budú stanovištia s kreatívnymi dielničkami pre deti a s programom pre deti pomôže študentka Dominika Geregová, ktorá svoje aktivity spája s pomocou pre choré deti.

Kováčová – Spoznajme sa na bicykli – spoločný cyklovýlet cez obce Kováčová, Budča, Sielnica, Sliač sa začne v sobotu o 10.00 h v Autokempingu v Kováčovej. Cyklotrasa dĺžky 16,5 km je vhodná pre trekové a horské bicykle a aj pre rodiny s deťmi. Pre deti budú pripravené hry, súťaže s Káčerom Kováčom, náučné lekcie z oblasti cykloturistiky a jazdy zručnosti na bicykli.

Prešovský kraj

Už po tretí raz organizátori projektu Objavovanie Prešova v spolupráci s organizáciou Urbanika pripravili špeciálne nočné Objavovanie Prešova. Účastníci sa stretnú o 20.30 h na Františkánskom námestí v sobotu.

Košický kraj

Malý Horeš – Podujatie Vôňa agátu – Deň otvorených pivníc sa začne v sobotu o 12.00 h v areáli vínnych pivníc. Podujatie má charakter kultúrno-gastronomického festivalu s dôrazom na ochutnávku vín miestnych vinárov v príjemnom prostredí kvitnúcich a rozvoniavajúcich agátov. Návšteva historických tufových pivníc a ich okolia ponúkne dobrodružstvo nielen pre degustátorov vín, ale aj pre ich sprievod. Festival bude sprevádzaný bohatým kultúrnym programom na javisku prírodného amfiteátra v areáli pivníc.

Košice – Občianske združenie Detská železnica Košice pozýva v nedeľu na nábor mladých železničiarov, ktorý sa uskutoční o 09.30 h na nástupnej stanici Čermeľ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM