Regióny

Tip na výlet: Na výstave v zámku Eckartsau možno sedieť v exilovom vlaku cisára Uhorska

V rakúskom zámku Eckartsau neďaleko Bratislavy je sprístupnená nová zaujímavá výstava. Prehliadky v slovenskom jazyku sa konajú počas slovenských sviatkov.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Na výstave v zámku Eckartsau možno sedieť v exilovom vlaku cisára Uhorska
Zdroj: Schloss Eckartsau

Okrem stálej expozície Cisár bez koruny – kronika poslednej rozlúčky je v rakúskom zámku Eckartsau neďaleko Bratislavy sprístupnená nová výstava s názvom Karol & Zita – V tieni histórie. Aj tá sa týka prelomového obdobia roka 1918, konca rakúsko-uhorskej monarchie a zmien na mape Európy po prvej svetovej vojne.

Pohnuté časy

V rekonštruovaných priestoroch bývalej zámockej kuchyne a dvoch priľahlých miestnostiach je prvá expozícia. Približuje obdobie rokov 1887 až 1922. Začína sa veľkou osobnosťou – cisárom Franzom Jozefom, ktorý za 68-ročnej vlády formoval krajinu aj ľudí. Nasledovalo komplikované obdobie riešenia následníctva trónu. Cisár Karol sa k nemu dostal neplánovane. Atentát na arcivojvodu Franza Ferdinanda v Sarajeve mal preňho a manželku Zitu dvojaký vplyv. Udalosti ho posunuli k legitímnemu následníctvu na trón, ako aj viedli k vyhláseniu vojny medzi Rakúsko-Uhorskom a Srbskom, ktorá sa rýchlo rozšírila do Európy i mimo nej.

Expozíciu spestrujú písomné a obrazové dokumenty, osobné veci panovníkov, busty a suveníry s cisárskou rodinou. Zároveň prezrádzajú vtedajšiu vojnovú propagandu i utrpenie ľudí. Video v podlahe premieta boje, ďalšie záznamy dokumentujú pohreb cisára Franza Jozefa a korunováciu Karola ako kráľa Uhorska. Nechýbajú výpovede zamestnancov, ktorí sa pamätajú na posledný deň pobytu Karolovej rodiny na zámku a jej rozlúčku 23. marca 1919, kedy naposledy spievali v kaplnke rakúsku hymnu. V nej tento mesiac pribudol exponát – busta cisára Karola I.

Nastúpte do vlaku

V novej hutnej expozícii na pomerne malom priestore je aj farebné video z návštevy zámku (2008) potomka dlhodobo vládnuceho habsburského rodu v Európe Otta Habsburga. V rohovej časti expozície si návštevník môže symbolicky posedieť v Karolovom exilovom vlaku, ktorým odišiel do Švajčiarska.

„Expozícia je rozdelená na 12 častí a to z cisárskeho pohľadu Karola a Zity, druhý pohľad je z politických udalostí a vonkajších vplyvov. Návštevník sa dostáva do napätého rozpoloženia, pretože to bola veľmi pohnutá doba. Karol sa snažil o zreformovanie monarchie, chcel dokončiť vojnu v prospech Rakúska, čo sa mu nepodarilo. Odišiel do exilu vo Švajčiarsku. Bol presvedčený, že lepšie pomôže svojej krajine z neutrálnej krajiny. Európa bola rozdelená nanovo, ale Karol stále nevidel koniec svojich možností a dvakrát sa v roku 1921 pokúsil o nastolenie svojej moci v Maďarsku. Keď ani druhý pokus nevyšiel, bol poslaný do exilu na Madeiru, kde v roku 1922 zomrel na komplikovaný zápal pľúc,“ uviedla sprievodkyňa Mária Gajdoš.

Dodala, že prehliadky v slovenskom jazyku sa konajú vždy o 15. hodine počas slovenských sviatkov a nie je potrebné sa dopredu prihlasovať. Najbližšie budú 29. augusta, 1. a 15. septembra, posledná 1. novembra. Návšteva je možná aj inokedy a Slováci majú k dispozícii stručný text vo svojom jazyku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM