Júlia Vargová Regióny Zo Slovenska

Tip na výlet: Navštívte tajomné ruiny hradu Dobrá Voda uprostred lesa

Aj samotná cesta na hrad Dobrá Voda je zážitkom. Vedie okolo židovského cintorína aj vyše meter a pol vysokého mraveniska.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Navštívte tajomné ruiny hradu Dobrá Voda uprostred lesa
14
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Ruiny hradu a prekrásna príroda vytvárajú skvelé miesto pre turistickú vychádzku. Je z nich nádherný výhľad na okolité lesy a obec. Uprostred ruín sa dá nie len posedieť, je tu aj viacero ohnísk vhodných na opekanie. Z kedysi majestátneho hradu sú zachované len zvyšky dvoch veží, obvodové múry, delová bašta, dve bašty dolného hradu a základy hospodárskych bu­dov.

Zrúcanina sa čoraz viac stráca medzi kmeňmi stromov rastúcimi priamo v jej útrobách.

Názov hradu, Dobrá Voda, bol pravdepodobne odvodený z množstva prameňov, ktoré sa nachádzajú v chotári obce. História hradu sa začína niekedy v trinástom storočí. Odvtedy mal pridelené rôzne názvy. Jokw, Joku, Bona Aqua (latinsky Dobrá Voda)… Na hrade sa vystriedali rôzni panovníci a šľachtické rodiny Országhovcov, Ungnadovcov, Erdódyovcov a neskôr Pálffyovcov. V 17. storočí ho spravovali zväčša panskí úradníci. Tým išlo len o vlastný zisk a tak začal hrad chátrať a postupne zanikať.

V roku 1762 po údere blesku vyhorel a používali ho už len ako väzenie pre poddaných.

Hrad bol postavený na mieste starého hradiska, po ktorom zostala iba malá časť zemného opevnenia. Slúžil ako pohraničný hrádok, ktorý mal chrániť prechod cez Malé Karpaty a vyberali v ňom mýtny poplatok.

Počas tatárskych vpádov sa v ňom ukrylo množstvo poddaných z okolitých dedín.

Obrannú funkciu hradu posilnili až za vlády Matúša Čáka Trenčianskeho. Pri hrozbe nebezpečenstva zapaľovali veľké fakle, ktoré mali byť vidieť až na hrade v Čachticiach. Odtiaľ podobným spôsobom upozorňovali i Hrady Beckov a Trenčín pred možnými hrozbami.

Hrad Dobrá Voda
14
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM