Lucia Lauková Regióny

TIP na výlet: Viete, ktorý slovenský hrad preslávila HORIACA voda?

V Trnavskom kraji nájdete zrúcaninu hradu so zaujímavou históriou. Uhorskí šľachtici ho preslávili pálením vody.

Ilustračný obrázok k článku TIP na výlet: Viete, ktorý slovenský hrad preslávila HORIACA voda?
12
Galéria
Zdroj: TASR

Zrúcanina hradu Korlátka sa týči nad obcou Rozbehy, okres Senica, vo výške 445 m. n. m. Kedysi bol dôležitou pevnosťou na Českej ceste. Dnes je hrad Korlátka vďačným cieľom nenáročných výletov.

Ako priblížila Krajská organizácia cestovného ruchu, vlastnil ho Matúš Čák Trenčiansky, neskôr kráľ Žigmund Luxemburský, ktorý sa tam istý čas zotavoval zo zranení po atentáte. Neskôr ho získal jeho verný rytier Stibor zo Stiboríc.

Prečítajte si tiež

Vyrábali horiacu vodu

Najviac však Korlátku preslávili Baťánovci. „Uhorskí šľachtici, ktorí bojovali proti Turkom, boli známi vďaka destilovanej vode. Jej výrobe sa v stredoveku hovorilo pálenie vody, pretože išlo o podobný postup ako pri pálení vína. Lekárnici, ktorí pre Baťánovcov „horiacu vodu“ vyrábali, do nej primiešavali rôzne byliny a používali ju na liečebné účely,“ vysvetľuje organizácia Trnavský kraj zážitkov.

V blízkosti zrúcaniny sa nachádza aj rozhľadňa Rozbehy, ktorá ponúka krásny výhľad na všetky svetové strany.

Turistické trasy

Vydať sa objavovať zrúcaninu hradu Korlátka, môžete z rôznych miest v Malých Karpatoch. Na výber sú napríklad aj tieto tri trasy:

  1. Žltá turistická značka vedie z Jablonice cez Rozbehy do Prieval. Z Prieval ku chate je to 4,2 km (1:10 h). Z Jablonice je to ku chate 6,4 km (1:50 h).
  2. Zelená turistická značka vedie z dediny Buková cez Rozbehy na železničnú zastávku Buková. Z dediny je to na Rozbehy 4,6 km (1:20 h), zo železničnej zastávky 7 km (1:50 h). Z Rozbehov na hrad pôjdete ešte 20 minút po žltej značke.
  3. Modrá turistická značka vedie od vodnej nádrže Buková na Rozbehy cez Hrubý Kamenec, ktorý vás zaujme nádhernými výhľadmi, a historickú Českú cestu. Dĺžka je 6,3 km (1:45 h).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM