Tomáš Šuhajda Správy Regióny

Tip na výlet: Zažite Čertovicu aj inak ako z dopravného servisu. Jej lákadlá stoja za to

Nielen zjazdovky či trasy na skialpinizmus. Čertovica aj jej okolie ponúka aj veľa iného, o čom mnohí z iných končín krajiny možno doteraz ani netušili.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Zažite Čertovicu aj inak ako z dopravného servisu. Jej lákadlá stoja za to
122
Galéria

„Čertovica je uzavretá. Čertovica je pre husté sneženie neprejazdná. Čertovica je opäť zjazdná…,“ práve takto pozná známy horský priechod (mimochodom najvyšší na Slovensku), väčšina vodičov.

Vyznávači zimných športov ju zase vnímajú ako lyžiarsku lokalitu. A sezóna je tu takmer celoročne – veď v teplejšom počasí je to ideálne miesto na pešiu turistiku a výlety na bicykloch.

V okolí sa nachádza hneď niekoľko lyžiarskych stredísk a v zime je preto vyhľadávaným cieľom. Nasledujúce riadky však budú nielen o lyžovaní, ale aj o ďalších lákadlách „Čertovej svadby“. Čo všetko sa dá v okolí zažiť?

Slávna banícka minulosť

Čertovica spája dedinu Jastrabá s obcami Vyšná a Nižná Boca. V tej Vyšnej vás oslovia malebné pohľady na zrubové domy na čele s Baníckym domom, ktoré je vysunutou expozíciou Liptovského múzea. Všetko to pripomína banícku minulosť dedinky. Baníctvo pripomínajú tiež početné zasypané štôlne v Starobocianskej doline a 12 kilometrov dlhý náučný chodník Zlatnica.

Nádherné drevenice, banícke domy a štôlne v okolí sú k videniu taktiež v sesterskej dedinke Nižná Boca, kde sa nachádza Múzeum liptovskej dediny Pribylina.

Výhľady nadovšetko

Nad obcou Nižná Boca, na Krajčovom vrchu, vo výške tisíc metrov nad morom, sa nachádza drevená rozhľadňa. Postavili ju len v roku 2014, no vďaka skvostným výhľadom sa rýchlo stala obľúbeným cieľom peších túr a vychádzok. Napokon, okolie Čertovice je plné dychberúcich výhľadov, ktoré aspoň raz v živote rozhodne treba vidieť.

Či už v zime vytiahnete klasické lyže alebo skialpy – vedzte, že technicky nenáročný prechod na lyžiach z Čertovice na Ďumbier je skutočným zážitkom.

V lete sú otvorené možnosti na bicyklové výlety, v požičovniach nájdete aj také s elektrickým pohonom. Pre starších ideálna príležitosť, ako si užiť jazdu na bicykli aj v prostredí, do ktorého by ste sa už možno neodvážili s ohľadom na svoju výkonnosť. Ak sa radšej spoľahnete len na svoje nohy, vedzte, že možností na turistiku je hojne.

Wellness uprostred prírody

Nájsť si vyhovujúce ubytovanie v okolí Čertovice by takisto nemal byť problém. My sme boli ubytovaní v Chate pod Čertovicou a v lone krásnej prírody si vychutnávali vírivku, saunu, ale vyskúšali si aj prírodné ochladzovacie jazierko.

Hotel láka svojich návštevníkov nielen na výhodnú polohu, komfortné priestory, ale aj krásne a tiché prostredie v okolí.

V lete sú tu výborné možnosti na turistiku, prechádzky, výlety a zber lesných plodov, či húb.

Marína a Michal Halásovci sú mladý manželský pár, ktorí sú už niekoľko mesiacov „pánmi“ na historickej chate Pod Čertovicou. Na Stredné Slovensko prišli z Ukrajiny a pochádzajú z Mukačeva, celé dni sa venujú hosťom a spoločnosť im robí ich „lavínový“ pes – mopslík Mopso, ktorý je však originálny Slovák.

Domáci i zahraniční

Okrem reštaurácie a ubytovania s kapacitou 40 lôžok ponúka chata tiež možnosť zadarmo využívať Wi-Fi pripojenie na internet vo verejných priestoroch a súkromné parkovisko.

Všetky izby majú výhľad na okolité hory a buď vlastnú alebo spoločnú kúpeľňu. V Chate pod Čertovicou máte k dispozícii spoločnú saunu, gril i terasu.

Využívať môžete aj ďalšie zariadenia, ako napríklad spoločenskú miestnosť či úschovňu lyží. Je tu aj možnosť prenájmu celej chaty pre uzavretú spoločnosť.

Ako sa dozvedáme z jej kroniky, navštevujú ju nielen lyžiari či turisti. Býva tiež miestom mnohých rodinných a študentských osláv, ale aj školských výletov či školení. Návštevníci pritom neprichádzajú len zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska či Nemecka.

Čertovica
122
Galéria
Foto: Ľuboš Schwarzbacher / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM