Rôzne Zo Slovenska Cestovanie

Tip na výlet: Zo zrúcaniny hradu Tematín vidieť Bratislavský aj Trenčiansky hrad

Hoci hrad Tematín od roku 1710 pustne, na atraktivite mu to vôbec neuberá. Práve naopak!

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Zo zrúcaniny hradu Tematín vidieť Bratislavský aj Trenčiansky hrad
10
Galéria
Zdroj: TASR

Počas vianočných sviatkov sme všetci nabrali nejaké to kilečko navyše. Turistika je jednou z možností, ako sa dostať späť do formy aj rozhýbať kosti.

Kam oči dovidia

Zrúcanina hradu Tematín sa nachádza približne 20 kilometrov od Piešťan, v pohorí Považský Inovec. Hrad mal od svojho vzniku okolo roku 1250 množstvo majiteľov, medzi ktorými boli Matúš Čák Trenčiansky, kráľ Ľudovít I. či rod Thurzovcov z Betlanoviec.

S výškou 600 metrov nad morom nepatrí medzi najvyššie položené hrady Slovenska, no napriek tomu zostáva výraznou dominantou Stredného Považia. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou.

Tematín je unikátny tým, že z jeho vyhliadky vidieť Bratislavský aj Trenčiansky hrad.

Hrad pustne od roku 1710, kedy bol poškodený cisárskymi vojskami. Dobrovoľníci z OZ Hrad Tematín pracujú od roku 2007 na konzervácii jednotlivých budov a vďaka ich práci stále máme čo obdivovať.

Cesta na hrad

Na zrúcaninu sa dostanete verejnou dopravou, autom alebo po vlastných z okolitých obcí. Ak sa rozhodnete pre turistiku, môžete si vybrať niektorý z východiskových bodov – z obcí Lúka alebo Hrádok. Cesta vám potrvá do dvoch hodín, počas ktorých môžete obdivovať krásy slovenskej prírody a započúvať sa do života lesného vtáctva. Trasa totiž vedie nielen po hrebeni a lúkach, ale aj horou.

Počas príprav na cestu si nezabudnite do batôžka zabaliť aj nejaké špekáčiky. V okolí zrúcaniny je viacero lákavých ohnísk.

Ak neobľubujete dlhé prechádzky, cestu na hrad si môžete skrátiť na kolesách. Z Piešťan vyráža autobus, ktorý vás odvezie na zastávku Nová Lehota – Bezovec. Zo zastávky pôjdete pešo smerom k rekreačnému stredisku Bezovec, odkiaľ budete pokračovať po modrej značke až na hrad Tematín.

Ak máte vlastné auto, najbližšie k hradu sa môžete odviezť do areálu rekreačného strediska Bezovec, kde vozidlo zaparkujete a k hradu budete pokračovať po modrej značke.

Podrobné inštrukcie na cestu aj mapy nájdete TU.

Hrad Tematín je verejnosti prístupný celoročne, od 8:00 – 18:00 hod. Vstupné je 1 euro na osobu.

Zrúcanina hradu Tematín je obľúbeným cieľom turistov. Svedčí o tom aj množstvo príspevkov na Instagrame. Pozrite si niektoré z nich:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM