Ľubomíra Karmanová Regióny

TIP od čitateľa: Takto žalostne vyzerá parčík na venčenie psov v Lučenci, mesto reaguje! FOTO

Na podnet jedného z našich čitateľov sme sa vybrali do Mestského parku, aby sme sa opýtali majiteľov psíkov, ako využívajú priestor na venčenie psov a čo si o tomto mieste myslia. Prečítajte si aj reakciu radnice.

Ilustračný obrázok k článku TIP od čitateľa: Takto žalostne vyzerá parčík na venčenie psov v Lučenci, mesto reaguje! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Priestor, ktorý je v Mestskom parku vyhradený na venčenie psov v čase našej návštevy zíval prázdnotou. V parku sme ale pár psíčkarov stretli. „Nevyužívam ten priestor na venčenie. Nie je tam nič, prečo by som tam chodil,“ povedal nám 42 ročný Milan.

Bez jedinej lavičky, otvorený kanál…

16 ročná Monika tiež na toto miesto nechodí: „Prejdeme sa po parku, ale tam nechodím. Nie je tam ani žiadna lavička a Bennyho tam pustiť nemôžem, lebo to nie je oplotené.“ Pani Magda (68) ani nevedela, že takýto priestor v parku existuje: „Chodím sem skoro každý deň, ale nevedela som, že je tu miesto vyhradené pre psíkov,“ prezradila nám.

Čitateľ na našej FB stránke Lučenec24 nás ale upozornil aj na závažnejšie skutočnosti. Poukazuje na otvorený kanál, aj na poškodené stojany na psie exkrementy. Celé jeho vyjadrenie nájdete TU.

Mesto reaguje

Stav priestoru, ktorý je v parku vyhradený pre psíkov, môžete posúdiť z fotografií v našej galérii. Na situáciu Mesto reagovalo prostredníctvom hovorkyne mesta Michaely Hrnčiarovej. „Mestský úrad sa neustále stará o poriadok a čistotu v meste.“

Ako sa ďalej vo vyjadrení uvádza, Mesto Lučenec sa snaží intenzívne udržiavať poriadok v Mestskom parku, zaviedla sa prevádzková doba fungovania Mestského parku, v nočných hodinách je park uzavretý.

Bohužiaľ nami niektoré prevedené obnovy, doplnenia a výmeny v parku sú v krátkom čase znehodnocované. Naďalej však budeme pokračovať v starostlivosti o Mestský park uvedeným spôsobom,“ hovorí Hrnčiarová.

Ako ďalej uvádza, mesto priebežne doplňuje oplotenie v parku a tiež priebežne doplňuje chýbajúce poklopy, ktoré neprispôsobiví občania odstraňujú a poškodzujú.

„O poškodenom stave stojana na psie exkrementy mesto vie a rieši ho obstaraním nového. Mesto pre občanov, ktorí platia daň za psa zabezpečuje, aby majitelia psov mali kde svojich psov venčiť, zabezpečené sú stojany na psie exkrementy, zdarma mesto poskytuje sáčky na psie exkrementy na oddelení životného prostredia a dopravy. Závisí tiež od občanov, či si plnia povinnosť a odstraňujú psie exkrementy v zmysle zákona a neznečisťujú mesto,“ reaguje Hrnčiarová.

Podľa Mesta, daň za psa v meste Lučenec je porovnateľná s mestami s rovnakým počtom obyvateľov, napr. Rimavská Sobota má daň za psa v bytovom dome vo výške 50 EUR.

Mesto sa obhajuje rekonštrukciou altánku

„Mesto Lučenec neustále zveľaďuje mestský park – napr. zrekonštruovalo sa námestie s altánkom, vytvorili sa rôzne atrakcie. Za účelom zminimalizovania rizika znečisťovania parku mesto priebežne upravuje zeleň, aby sa návštevníci v parku cítili bezpečnejšie. Pôvodné VZN 9/2011 bolo na základe protestu prokurátora zrušené. V súčasnosti sa pripravuje nové VZN do MsZ v mesiaci apríl 2015.“ dodáva hovorkyňa mesta.

Na záver radnica vo svojom vyjadrení ďakuje za podnet nášmu čitateľovi a očakáva od občanov, aby svoje podnety nahlasovali priamo na mestskom úrade.

Zaujímavé témy na články nám môžete do redakcie posielať aj naďalej na adresu pavlovicova@global24.sk, alebo na našu FB stránku.

Priestor na venčenie psov v Mestskom parku Lučenec
7
Galéria
Foto: Ľubomíra Karmanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM