Eliška Šándorová Zo Slovenska

TIPY NA VÍKEND: Mestá budú žiť jarmokmi, regióny tradičnými špecialitami a gajdošmi

Víkend je nabitý skvelými akciami. Na svoje si prídu vegáni, labužníci liptovských špecialít či fanúšikovia behu. Orava pohostí gajdošov z ôsmich krajín.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Mestá budú žiť jarmokmi, regióny tradičnými špecialitami a gajdošmi
Zdroj: TASR

Pred nami je krásny slnečný víkend a na výber je množstvo podujatí. Vyberte si z nášho pravidelného prehľadu podľa krajov.

Bratislavský kraj

Chcete sa zabaviť pri bláznivej akčnej aktivite? V Bratislave bude už po druhýkrát Vankúšobranie – bitka s vankúšmi. Miesto: OC Central, piatok o 16.00 h.

Ak ste milovník behu, príďte v sobotu na Beh Pezinkom. Podujatie začne štartom v Zámockom parku Pezinok, beh pokračuje mestom až k vinohradom, ktorých jedinečná atmosféra spolu s vôňou zrejúceho hrozna bežcom vytvoria nezabudnuteľný zážitok. Trasa meria 9 km. O programe sa dočítate tu.

Tradičné remeselné podujatie Slávnosť hliny – Keramická Modra pokračuje aj cez víkend. Ôsmy ročník festivalu zameraného na hlinu a keramiku v jej všetkých podobách je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Ak nejete mäso, príďte cez víkend o 10.00 h na Vegánske hody Bratislava 2016 (10. – 11. septembra). Miesto: Stará tržnica a Námestie SNP 25.

Rímske hry a Limes day v Rusovciach budú otvorené v sobotu 10. septembra od 10.00 h do 17.45 h.

Čítajte aj: Rímske hry v Rusovciach ponúknu zaujímavú novinku. Deti sa zahrajú na Rimanov

Slovenské kapely a interpreti Tublatanka, Desmod, No Name, Horkýže Slíže, Inekafe, Rytmus, Majk Spirit, Adam Ďurica či Kristína a hostia z Českej republiky Chinaski, Divokej Bill a David Koller sa predstavia v sobotu 10. septembra na hrade Červený Kameň na hudobnom festivale Slovenské hrady.

V nedeľu sa o 14.00 h uskutoční podujatie Rozlúčka s letom, ktoré organizuje hlavné mesto Bratislava. Miesto: Štúrova ulica, Šafárikovo námestie a Starý most.

Čítajte aj: Ďalší z kultových bratislavských podnikov. Krčma, kam vraj chodili aj štúrovci

Trnavský kraj

V sobotu o 11.00 h pokračuje Tradičný trnavský jarmok (8. – 11. september) na Trojičnom námestí a v Sade Antona Bernoláka v Trnave.

V Radošovciach pri Skalici sa bude tancovať takmer zabudnutý a iba pred rokom oživený dožinkový tanec. Na Dožinkových slávnostiach, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 11. septembra, Radošovčania aj takto zaspomínajú na tradície svojich predkov. Súčasťou hodovo-dožinkových osláv bude krojovaný sprievod obcou.

Trenčiansky kraj

Nádvorie hradu Beckov ožije počas víkendu (10. – 11. 9.) spomienkou na niekdajšie najvýznamnejšie poľnohospodárske odvetvie Beckovčanov – vinohradníctvo a vinárstvo. Dobový tábor na nádvorí hradu Beckov bude pre verejnosť otvorený počas oboch dní do 10.00 do 18.00 hodiny, boha vína privítajú o 11.00 hodine.

Nitriansky kraj

Letecký deň začína v sobotu o 15.00 hodine. Miesto: Nitra, letisko Nitra – Janíkovce.

Svätoplukovo námestie v Nitre ožije zaujímavým podujatím Nitránsky rínek, ktorý sa bude konať 10. septembra na Svätoplukovom námestí. Svoje brány otvorí o 9.00 hodine a potrvá do 21.00 hodiny.

Čítajte aj: Nitránsky rínek sa blíži: Ponúkne množstvo stánkov, hudby a dobrého jedla

Žilinský kraj

Druhý ročník obnoveného podujatia Švábkafest, ktorý sa uskutoční v centre Liptovského Mikuláša v piatok 9. septembra od 14.00, pripomenie zemiakarské tradície v liptovskom regióne.

Najsevernejšia obec Slovenska – Oravská Polhora bude od 9. do 11. septembra dejiskom 17. ročníka medzinárodného festivalu Gajdovačka.

V nedeľu o 10.00 h začína Deň sv. Huberta. Miesto: Pribylina, Múzeum liptovskej dediny.

Čítajte aj: Víkend klope na dvere: Kde v Žiline môžete vyraziť za oddychom?

Banskobystrický kraj

V sobotu 10. septembra sa uskutoční v obci Baďan hostina na Husacom pľaci. Miestnym, ale aj cezpoľným, ktorí sa na nej zúčastnia, chcú organizátori ukázať, s čím všetkým takéto podujatie v minulosti súviselo.

Čítajte aj: Radvanský jarmok zapĺňa ulice Bystrice. Do centra mieria domáci aj cezpoľní

Prešovský kraj

Na hudobnom festivale Levočské babie leto, ktorý sa začína dnes (9. septembra) a potrvá do utorka 13. septembra, sa zúčastnia hudobníci z viacerých krajín Európy.

Zábavno-poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom vyvrcholia v Prešove v sobotu 10. septembra. Cyklistom rôznych vekových a výkonnostných kategórií predstavia zaujímavosti mesta Prešov a jeho širšieho okolia. Preteky odštartujú o 10.00 h v areáli Starej Dúbravy

Košický kraj

V sobotu o 08.00 h začína športovo-edukačné podujatie Štafetový infobeh Košice, Immaculate.

V nedeľu o 13.30 h sa uskutoční Putovný festival Údolia Bodvy a Rudohoria a „Stretnutie s klátovským meteoritom“, Vyšný Klátov.

Čítajte aj: Najväčšie lákadlá najbližších dní: V Košiciach a okolí si je z čoho vyberať!

Ilustračné foto, TASR

Tipy na víkend
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM