Lucia Lauková Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Mestá i obce na Slovensku organizujú pietne spomienky

Opäť sme si pre vás pripravili jedinečný prehľad podujatí po celom Slovensku. Pripravené sú rôzne kultúrne udalosti, ale i spomienkové podujatia.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Mestá i obce na Slovensku organizujú pietne spomienky
Foto: Roman Paučin / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavský kraj

Bratislava – Hodina Zeme – Sobota 25. marca od 18:00 hod. Primaciálne námestie, vstup voľný. Na všetkých čaká zaujímavý sprievodný program. Mesto ožije originálnou bubnovou šou, návštevníci budú mať možnosť vybicyklovať si energiu na svoju cukrovú vatu, ale aj vyrobiť si vlastný lampášik z recyklovaných materiálov v tvorivých dielňach. Hodina Zeme je najväčšou svetovou kampaňou na ochranu životného prostredia. Tešiť sa môžete aj na unikátny slovenský orchester Virtuoso a ohňovú šou Dreamdancers. Súčasťou programu bude kvíz Hodiny Zeme, počas ktorého si môžete otestovať svoj viac či menej ekologický postoj k životu.

Bratislava – rakúske duo Tosca – sobota 25. marca o 20:00 hod. v Majestic music club / Vstupné 18 eur, na mieste 23 eur. Do Bratislavy po troch rokoch opäť zavíta legendárne rakúske duo Tosca, ktorého tvorba pre mnohých zosobňuje to najlepšie, čo na medzinárodnej scéne vzniklo v rámci hudobného žánru downtempo.

Bratislava – Festival zvierat – sobota 25. marca o 14:00 hod. v OC Avion. Vstup voľný. Podujatie je určené pre všetkých, ktorí majú radi zvieratká a neboja sa to ukázať.

Bratislava – Festival Hory a mesto – od piatku 24. marca do nedele 26. marca v Auparku, vstupné 3 až 7 eur. Na festivale Hory a mesto uvidíte mix skalných, vodných, zemitých a vzdušných filmov a diapozitívov z celého sveta.

Banskobystrický kraj

Hriňová – Hriňovské Dni Divadla. – 10. ročník tohto podujatia sa koná od piatku 24. marca a potrvá do nedele 26. marca. Pripravený je pestrý program a sprievodné podujatia, ako divadelná kaviareň, výstavy mladých umelcov, tvorivá dielnička pre deti, fotoKÚT.

Zvolen – 39. ročník Beh oslobodenia Zvolena 2017 – sobota 25. marca. OZ Slovenský šport, Stredná priemyselná škola dopravná vo Zvolene, Mesto Zvolen ako aj Zvolenské kultúrne centrum Vás pozývajú v sobotu 25. marca 2017 Na XXXIX. ročník bežeckých pretekov – Beh oslobodenia Zvolena.

Banská Bystrica – Banská Bystrica Cup 2017 – od 25. do 26. marca, Plaváreň na Štiavničkách. Banskobystrický pohár je jeden z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku. Cieľom je predstavovať na Slovensku európske ale aj svetové hviezdy, ktoré by boli vzorom pre našu mládež a zároveň lákadlom pre širokú verejnosť. Z pôvodnej súťaže plaveckého mítingu s medzinárodnou účasťou sa aj vďaka prestavbe 50-metrového bazénu na Štiavničkách a obrovskej snahe organizátorov stali preteky európskeho formátu.

Lučenec – Dominika Mirgová Armáda Tour – 25. marca, o 19.00 v Kine Apollo – Mladá speváčka predstaví svoje najväčšie hity – Nová, Je koniec, L.A.S.K.A., Swing, Hore, Dole, Talizman – v energickej TANEČNEJ ŠOU v sprievode ŽIVEJ KAPELY.

Brezno – Tublatanka Tour 33 rockov – 25. marca v Brezno Aréna. Môžete sa tešiť na pravú dvojhodinovú rockovú show skupiny Tublatanka s použitím najkvalitnejšej svetelnej a zvukovej aparatúry, v ktorej budú použité aj pyrotechnické efekty a samozrejme nebude chýbať aj LED obrazovka. Koncert nestárnucej legendy-Maťa Ďurindu, Ďura Topora a Petra Schlossera sa stane pre každého návštevníka jedinečným a neopakovateľným zážitkom.

Košický kraj

Poprad – Metalinda Tour – 25. marca o 20.00 h v Popka Music Pub. predkapela MEGALIT. Legendárna rocková skupina METALINDA, oslávuje ,,33 rokov" na hudobnej scéne. Pre fanúšikov si pripravila TOUR-né 2017, kde zahrá najznámejšie hity skupiny, či novinky z pripravovaného albumu. Na koncerte sa môžete tešiť na chalanov v zložení legendy-Petra Sámela, Fera Gašparíka, Petra Kollara a Andyho Hudáka.

Košice – Stand up comedy – 25. marca o 20.00 h, v K13 v Košiciach, vstupné: 7eur v predpredaji a 10 eur na mieste. S veľkou porciou humoru a zábavy prichádzajú do Kasární/Kulturparku tí najlepší stand-up komici, aby publikum opäť dobre pobavili. Ani tentoraz nebude chýbať Michael Szatmary, ktorý nezostane na pódiu sám. V Košiciach ho budú sprevádzať Tomáš Hudák, Pavol Seriš a Jakub Lužina. Štvorica zabávačov ponúkne Stand Up Comedy vol. 6 v sobotňajší večer 25. marca o 20:00 hod.

Bidovce – Šaffova ostroha – Kultúrny dom Bidovce – v nedeľu 26. marca – krajská súťaž sólistov tanečníkov v ľudovom tanci.

Nitriansky kraj

Nitra – Sematam & Neverback – v sobotu 25. marca o 20.00 h, Music A Café Ľudí určite čaká pekný večer plný zábavy v podobe funky od SEMATAM a kapela NEVERBACK odpremiéruje najnovší singel. Vstupné 4 eurá.

Nitra – Otvorenie cyklistickej sezóny – 25. marca o 10.00 h štart pri Atletickom štadióne Chrenová, o 10.30 h štart pri Liečebnom ústave – Nitrianski športovci budú otvárať cyklistickú sezónu spoločnou jazdou 18. marca. Tí zdatnejší plánujú výstup až na Pyramídu. . Trasa pre tých ktorí si netrúfnu až na Pyramídu povedie od Liečebného ústavu a končí pri Dražovskom kostolíku.

Zlaté Moravce – Divadlo – Kemping story – 24. marec o 18:00 hod, divadelná sála MSKŠ, Zlaté Moravce. Tak na toto sa môžeme tešiť. V zlatomoraveckom Mestskom stredisku kultúry a športu zažijeme zaujímavú kultúrnu udalosť. Dňa 24. marca o osemnástej hodine večer sa tu uskutoční divadelné predstavenie Kemping story. Tešiť sa môžeme na kopec známych slovenských hercov. Divákom sa napríklad predvedie Peter Kočiš, Zuzana Vačková či Lujza Schrameková. Réžia predstavenia je v podaní Jakuba Nvotu.

Topoľčianky – Beh oslobodenia – 25. marec o 8:30 hod., miestny park, Topoľčianky. Oslobodenie Topoľčianok si domáci každoročne pripomínajú známou bežeckou akciou pod názvom – Beh oslobodenia. Tento rok sa bude konať už 43. ročník. Bežať sa bude sobotu 25. marca 2017 v miestnom par­ku.

Prešovský kraj

Prešov – 61. ročník Privítanie jari – pálenie Morény sa začne o 09.00 h pred mestským úradom na Hlavnej ulici. Podujatie sa koná pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove.

Poprad – Pietna spomienka spojená s kladením vencov, 26. marca o 15.00 h, pri Pamätnej tabuli obetí holokaustu na železničnej stanici. Pri príležitosti 75. výročia odchodu prvého transportu zo Slovenska do nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska sa uskutoční pietna spomienka.

Poprad – Slovenský pohár/ Pohár primátora mesta Poprad – v sobotu 25. marca od 10.00 h, v Aréna Poprad. Súťaž v štandardných a latinsko – amerických tancoch.

Svit – Podtatranský krosový polmaratón – ALS Memoriál Jána Svočáka – 25. marca od 9.00 hodiny, Batizovce. Charitatívny beh zameraný na pomoc osobám trpiacim ALS t.j. druh svalovej atrofie, pri ktorej ide o stratu buniek centrálnej nervovej sústavy (mozgových a miechových motoneurónov), ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby.

Humenné – Smola a Hrušky – v sobotu 25. marca o 21.00 h, Nostalgia Music PUB, Štefánikova 27 Humenné. Smola a Hrušky vyráža na svoje doteraz najväčšie slovenské turné pod názvom 20 ROKOV TOUR, na ktorom predstaví nový album a novú show! Turné sa koná pri príležitosti 20. výročia pôsobenia kapely na česko-slovenskej hudobnej scéne a odštartuje oslavy, ktoré budú pokračovať počas celého roka 2017.

Trenčiansky kraj

Bánovce nad Bebravou – Svadobná výstava – v nedeľu 26. marca od 14.00 do 17.00 hodiny. Na výstave nájdete rôzne inšpirácie pre Váš jedinečný deň, profesionálni vystavovatelia Vám ochotne poradia a predstavia ukážky svojich prác a služieb. Podujatím Vás bude sprevádzať herec Juraj Bača. Občerstvenie zabezpečené.

Trnavský kraj

Orechová Potôň – Rallycross Slovakiaring 2017 – 25. a 26. marca na Slovakia ringu si prídu na svoje všetci nadšenci rallycrossu.

Trnava – Iné Kafe – 25. marca o 20.00 h CITY CLUB Trnava, Šrobárová 10. Kapela Iné Kafe odohrá koncert pre fanúšikov v Trnave. Predskokana jej bude robiť kapela Ewelin.

Žilinský kraj

Žilina – Korben Dallas – v sobotu 25. marca o 20.00 h, Mestské divadlo Žilina. Korben Dallas v marci 2017 vydávajú nový štúdiový album “Stredovek”. Kapela predstaví album na jarnom turné, v rámci ktorého zavíta do piatich slovenských a piatich českých miest. Krst albumu prebehne 6. apríla v stredisku kultúry na Vajnorskej ulici v Bratislave, kde skupina odohrá dva koncerty v jeden deň – podvečerný koncert na sedenie a večerný na státie.

Podbiel – Celoslovenské stretnutie šermiarov – v sobotu 25. marca od 10 h, Športová hala Podbiel. Šermiari, lukostrelci, ohňovkári a iní stredovekí umelci ale aj široká verejnosť, sa môžu tešiť na Celoslovenské stretnutie šermiarov 2017, ktoré sa uskutoční už tradične v priestoroch športovej haly v Podbieli.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM