Správy

Tisíce demonštrantov s transparentami protestujú v uliciach Londýna proti odstaveniu parlamentu

Organizátori vyzvali ľudí, aby obsadili mosty a blokovali ulice s cieľom donútiť vládu prehodnotiť postoj Borisa Johnsona k prorogácii s cieľom neumožniť parlamentu zasiahnuť do brexitu plánovaného na 31.10.2019.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce demonštrantov s transparentami protestujú v uliciach Londýna proti odstaveniu parlamentu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Prorogácia je oficiálny termín, ktorý označuje obdobie medzi ukončením zasadania parlamentu (ktorý v tomto prípade nastal z dôvodu letných prázdnin) a novým zvolaným zasadaním – tento inštitút sa využíva aj pri parlamentných voľbách v dôsledku vymenovania nového parlamentu.

V aktuálnej situácii malo byť zvolané zasadanie parlamentu na 2.septembra 2019 podľa pôvodného plánu. Toto sa ale neuskutoční, pretože predseda vlády požiadal kráľovnú o možnosť prerušenia zasadania parlamentu až do 14.októbra 2019 a kráľovná túto žiadosť schválila.

Právomoci kráľovnej v tejto veci sú veľmi obmedzené a čisto protokolárne. Kráľovná zväčša vôbec nevstupuje do politických rozhodnutí a ani ich nekomentuje. Keby žiadosť predsedu vlády zamietla, bolo by to bezprecedentné.

Parlament tak už nebude mať dostatok času, aby mohol schváliť zákon zamedzujúci tvrdý brexit do 31.10.2019.

Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow označil tento počin ako „vzburu proti ústave“. Bercow, ktorý sa vždy správa zdržanlivo a nekomentuje politické vyhlásenia, ďalej dodáva: ,,Akokoľvek to môže byť zaobalené, je až oslepujúco jasné, že jediným dôvodom (prerušenia zasadania parlamentu) je zastaviť diskusiu  poslancov o brexite a znemožniť im naplniť ich povinnosť formovania kurzu krajiny“.

Labouristický líder Jeremy Corbyn vyhlásil: „Pozastavenie zasadania parlamentu je neakceptovateľné. To, čo náš predseda vlády robí, je rozbitie a uchmatnutie demokracie za účelom pretlačenia tvrdého brexitu.“

Tiež dodal, že keď sa predseda vlády v utorok vráti do Dolnej snemovne, Labouristi urobia všetko z pohľadu legislatívy, aby zabránili v tom, čo sa predseda vlády chystá urobiť. Následne, v určitom okamihu, sú pripravení iniciovať hlasovanie o vyslovení nedôvery predsedovi vlády.

Už v stredu sa stovky demonštrantov zhromaždili vo Wesminsteri a skandovali „zastavte puč“, pričom niesli transparenty proti brexitu a mávali zástavami európskej únie.

Organizátori sobotných protestov očakávajú, že by sa ich mohlo v Londýne zúčastniť až cez sto tisíc ľudí. Paralelne s Londýnom boli zorganizované protesty v ďalších 32 mestách po celom Anglicku, Škótsku a Welse.

Boris Johnson vyhlasuje, že všetci by mali rešpektovať vôľu 17,4miliona ľudí, ktorí hlasovali pre brexit a najhoršie, čo by sa mohlo stať, je anulovanie výsledkov referenda z roku 2016: „Anulovanie výsledkov referenda, oznámenie ľuďom, že boli ignorovaní po všetkých tých sľuboch, ktoré sme im dali, by malo katastrofické následky na hlavné strany v tejto krajine…“

Jeremy Corbyn oponuje, že ľudia v referende nehlasovali pre tvrdý brexit a ľuďmi demokraticky volený parlament nemôže mať upierané právo ústavou plniť si svoje povinnosti a povzbudzuje ľudí po celej krajine k vyjadreniu svojho názoru: „Verejné rozhorčenie s rozhodnutím Borisa Johnsona odstaviť parlament bolo ohlušujúce. Ľudia majú pravdu, keď sa vydávajú do ulíc a vyzývam všetkých aby sa pripojili k demonštráciám po celej krajine.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM