Zo Slovenska

Tok ukrajinskej elektriny cez hranice sa ZASTAVIL: Ako to ovplyvní Slovensko?

Po ruských útokoch na kritickú infraštruktúru tok elektriny z Ukrajiny na Slovensko padol na nulu.

Ilustračný obrázok k článku Tok ukrajinskej elektriny cez hranice sa ZASTAVIL: Ako to ovplyvní Slovensko?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar , TASR/AP

Dovoz elektriny z Ukrajiny na územie Slovenska sa v utorok pre útoky Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru znížil z úrovne 150 megawattov (MW) na nulu. Dovážaná elektrina však nebola určená výhradne pre slovenských odberateľov, a preto Slovensko táto zmena výraznejšie neovplyvní, uviedla pre TASR Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS).

Vážne dopady nepredpokladajú

„V uplynulých týždňoch bola exportná kapacita medzi Slovenskom a Ukrajinou, t. j. export elektriny z Ukrajiny na Slovensko na úrovni 150 MW, táto kapacita bola využívaná v plnom rozsahu,“ priblížila hovorkyňa SEPS Sandra Čičová Kotzigová.

„Keďže nie je možné konštatovať, že komerčne dovážaná elektrina bola v celom objeme umiestňovaná na Slovensku, nepredpokladáme významnejší dosah na SR,“ dodala.

Prečítajte si tiež

Ničivé útoky

Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že po pondelňajších (10. 10.) ruských raketových útokoch na energetickú infraštruktúru zastaví vývoz elektriny do Európskej únie.

Útoky, ktoré zasiahli tepelné elektrárne a elektrické rozvodne, prinútili Ukrajinu zastaviť vývoz elektriny, aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém.

Medzi Ukrajinou a Slovenskom sa pritom obnovilo obchodovanie s elektrinou 7. júla a na zvýšenie komerčnej prenosovej kapacity medzi Ukrajinou a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy sa štáty dohodli v prvej polovici septembra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM