Cestovanie

VIDEO: Tomáš sa vydal s kamarátmi z najnižšieho bodu Bratislavy na najvyšší

Máte predstavu kde sa nachádza najnižší a najvyšší bod Bratislavy? Tomáš to zistil a hneď sa aj s kamarátmi vydal na multišportový výlet do Malých Karpát.

Zdroj: YouTube.com

Tomáš je rekreačný bežec a amatérsky filmár. Krása prírody mu učarovala natoľko, že nezostal len pri jej pozorovaní.

Tomáš začal zážitky v prírode zaznamenávať na video. Natočil príbeh riečky Vydrica, od prameňa až po ústie do Dunaja, ale aj trasu, ktorou viedlo niekdajšie Mlynské ramena Dunaja. Najnovšie sa mu podarilo natočiť cestu z najnižšieho bodu Bratislavy na najvyšší.

Zdola hore v Bratislave

Babie leto tento rok prialo rekreantom, športovcom aj umelcom. Tomáš posledné teplé slnečné lúče využil na zrealizovanie športovej akcie Zdola hore v Bratislave. Vymyslel a naplánoval trasu, zorganizoval kamarátov a hor sa do prírody!

„Akcia Zdola hore v Bratislave mi napadla spontánne, nakoľko som rodený Bratislavčan, ktorý sa denne pohybuje okolo Dunaja. Vedel som, že najvyšší bod v Bratislave je na Devínskej Kobyle, pokiaľ nerátame napríklad televíznu vežu na Kamzíku. Ale kde sa nachádza najnižší bod? Ako väčšina ľudí žijúcich v Bratislave, som to ani ja presne nevedel,“ vysvetľuje Tomáš.

A tak začal zisťovať. „Na internete je uvádzaný najmä údaj 126 m.n.m pre hladinu Dunaja v Hrušovskej zdrži. Keďže sa už 15 rokov venujem raftingu na divokej vode v areáli vodných športov bolo mi jasné, že spodná hladina Starého koryta Dunaja je nižšie. A logicky, čím ďalej po prúde rieky, tým nižšie. Teda na hranici Bratislavy by mohol byť najnižší bod. Naše merania ukázali 119 m.n.m. Tento údaj nemáme nijako podložený, ale o veľkú presnosť nám nešlo. Hlavne nech je zábava,“ opisuje Tomáš.

Vo štvorici za dobrodružstvom

Trasa štvorice kamarátov viedla zo slovensko-maďarskej hranice na Devínsku Kobylu, pričom akciu absolvovali multišportovo. Prvý úsek od hranice po hrádzu prepádlovali na kanojkách. Potom sa presunuli do Karlovej Vsi na bicykloch a nakoniec so značným prevýšením vybehli na vrchol Devínskej Kobyly. Popri športovom výkone si chalani nezabudli užívať aj okolitú prírodu.

„V prvých minútach typický dunajský vánok s určitou intimitou, keďže v tejto pohraničnej oblasti sa nachádza minimum ľudí. Ak nejakí, tak len rybári. Následne sme na hrádzi roztočili pedále a relatívne rýchlo preleteli vláčikovým spôsobom celý cyklo úsek. Zastavovali sme len kvôli občasným filmovacím pauzám. Potom nasledovala najnáročnejšia etapa s nezanedbateľným prevýšením. Zmenili sme cyklistické dresy za bežecké a hybaj ho do lesa! Tiahle stúpanie na vrchol sa zdalo dlhšie ako obvykle. Ale keď sme tam konečne vybehli, tak sme si aj zatancovali,“ spomína Tomáš.

V jesennom lese Malých Karpát a pri Dunaji strávili niekoľko hodín. „Podarilo sa nám tak prekonať 400 priamych výškových metrov v Bratislave, čo nie je úplne bežné. Laterálne to bolo 35-tisíc metrov. Teda v prípade, že hovoríme o akcii Zdola hore v Bratislave. My sme to všetko museli absolvovať hneď dvakrát, keďže sme sa potrebovali dostať na štart a aj z vrcholu späť dole. Dokopy to vyšlo aj 70 kilometrov multišportovo,“ zhodnotil Tomáš s tým, že trasu odporúča každému záujemcovi. Tempo si môžete prispôsobiť a trasu absolvovať napríklad len na bicykli.

Zdola hore v Bratislave
21
Galéria
Zdroj: Tomáš Ščepka

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM