Zlatica Gregorová Rôzne Zo Slovenska

TOP 8 slovenských hradov a zámkov: Na ktorý zavítate toto leto?

Množstvo z hradov a zámkov sa našťastie zachovalo podnes. Sú vzácnou pamiatkou na doby dávno minulé aj súčasť našej histórie.

Ilustračný obrázok k článku TOP 8 slovenských hradov a zámkov: Na ktorý zavítate toto leto?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ktoré vám napadnú ako prvé, keď vyslovíte slovko hrad? Ponúkame vám naše redakčné tipy, kam sa vybrať počas tohto leta a čo ste o nich možno doteraz nevedeli.

Spišský hrad

Spišský hrad je zrúcaninou hradu z 11.-12. storočia, ktorá je na vrchole travertínovej kopy s názvom Spišský hradný vrch. Vidieť ho môžete od hlavnej cesty, ktorá spájaja východoslovenské regióny Spiš a Šariš. Je nielen dôkaz vývoja architektúry od 12. do 18. storočia u nás, ale svojou rozlohou, ktorá prevyšuje 4 hektáre (presne 41 426 m²) je jeden z najväčších hradných komplexov na Slovensku.

Zdroj: TASR

Oravský hrad

Oravský hrad z 13. storočia patrí k našim najkrajším hradom na Slovensku. Nájsť ho môžete v Oravskom Podzámku. Je to výrazná dominanta oravského regiónu, patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva na území Slovenska. Hrad je sprístupnený verejnosti denne od mája do marca.

Zdroj: TASR

Bojnický zámok

Bojnický zámok z 12. storočia patrí taktiež k najznámejším v našej krajine. Jeho zelené strechy vidieť zdiaľky. Ide o romantický zámok v Trenčianskom kraji, ktorý má čiastočne ponechaný pôvodne gotický a renesančný základ hradu. Stojí na travertínovej skale a tvorí ho vnútorný a vonkajší hrad s tromi nádvoriami. V roku 1970 bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Zdroj: TASR

Nitriansky hrad

Nitriansky hrad pochádza z 9. storočia a stojí na hradnom vrchu v centre mesta vo výške 220 m n. m.. Je dominantou mesta pod južnými výbežkami pohoria Tribeč. Pôvodne zaberal celú oblasť hradného kopca aj horného mesta, asi osem a pol hektára. Dominantou hradného areálu je Katedrála svätého Emeráma, biskupský palác a mohutné opevnenie s vystupujúcimi bastiónmi. Dnes na hrade sídli biskupský úrad.

Zdroj: TASR

Devín

Devín, to sú zrúcaniny gotického, neskôr slohovo prestavovaného hradu z 9.- 18. storočia, vypínajúce sa majestátne nad rovnomennou obcou, mestskou časťou Bratislavy. Zaberajú takmer celé temeno hradnej skaly nad sútokom Dunaja a Moravy. S existenciou niekdajšieho hradiska sa spája prítomnosť keltského a neskôr rímskeho etnika na území Slovenska. Hrad bol svedkom slávy aj pádu Veľkej Moravy, prvého štátneho útvaru predkov na Slovensku, a bol dôležitou súčasťou sústavy pohraničných pevností Uhorského kráľovstva.

Zdroj: TASR

Trenčiansky hrad

Trenčiansky hrad z 11. storočia je rozsiahlym zrenovovaným hradom, ktorý stojí na strmom vápencovom brale priamo nad mestom Trenčín. Je charakteristickou dominantou mesta aj aj celého Stredného Považia. Je národnou kultúrnou pamiatkou. Správcom hradu je Trenčiansky samosprávny kraj.

Zdroj: TASR

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad pochádza z 10. storočia a tvorí súbor stavieb v historickom areáli. Hradu dominuje monumentálna stavba bývalého kráľovského paláca tvoriaca neodmysliteľnú panorámu hlavného mesta Slovenska. Svojím zástojom v dejinách Veľkej Moravy, Uhorska, Česko-Slovenska a moderného Slovenska predstavuje Bratislavský hrad významný pamätník spoločensko-historického vývoja v tejto oblasti.

Zdroj: TASR

Smolenický zámok

Smolenický zámok vznikol až v 14.stor. ako posledný zo strážnych hradov pri malokarpatských priesmykoch. Na začiatku 15. stor. bol kráľovským majetkom, neskôr patril pezinským grófom a od začiatku 16. stor. rodine Országovcov. Potom ho takmer dve storočia vlastnili Erdődyovci. Na konci 18. stor. zámok spustol a na začiatku 19. stor. vyhorel, takže zostali z neho iba ruiny, z ktorých vyčnievala len päťboká hlavná veža a bašty vonkajšieho opevnenia.

Zdroj: TASR
TOP 8 slovenských hradov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM