Webnoviny - Svet

TOPOLÁNEK: Česku hrozí porážka ako v roku 1948

WEBNOVINY.SK

Foto:

PRAHA 25. februára (WEBNOVINY) – Českej spoločnosti podľa predsedu ODS Mirka Topolánka opäť hrozí porážka slobody ako v roku 1948, ale hlavnou hnacou silou demagógie a nenávisti už nie je komunistická strana, uviedli Lidové noviny.

Topolánek to povedal na úvod konferencie o zločinoch komunistických režimov, ktorá začala v predvečer výročia komunistického prevratu v bývalom Československu 25. februára 1948. Podľa Topolánka je teraz opäť dôležité, či unesieme zodpovednosť za vlastný život, alebo zveríme svoj osud do rúk tých, ktorí tvrdia, že šťastie sa dá odhlasovať…a ktorí presadzujú názor, že verejný záujem a kolektívne práva stoja nad záujmom osobným a nad individuálnou slobodou. Topolánek poznamenal, že v povojnovej ére komunisti tvrdili, že za biedu môžu šmelinári a kulaci, zatiaľ čo dnešní populisti zo súčasnej krízy vinia liberálov a trh.

Totalita podľa Topolánka nepotrebuje zničiť demokraciu, ale slobodu, a to aj zneužitím formálnych demokratických inštitúcií. Zradou slobody a službou tyranii bol podľa Topolánka v čase po druhej svetovej vojne zákaz pravicových strán a vznik Národnej fronty, obmedzenie slobodného podnikania, vlastníctva a slobody slova. „Zradili sme slobodu a poslúžili tyranii, keď sme po vojne zatočili najskôr s právami Nemcov, potom s právami kapitalistov a nakoniec so všetkými našimi individuálnymi slobodami, ktoré sa priečili nastupujúcemu kolektivizmu,“ povedal Topolánek.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM