Webnoviny - Svet

Topolánek končí ako volebný líder ODS

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

PRAHA 26. marca (WEBNOVINY) – Predseda českej Občiansko-demokratickej strany (ODS) Mirek Topolánek nebude kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Bývalý český premiér rešpektoval výzvu výkonnej rady ODS a odstúpil z čela juhomoravského volebného zoznamu. Znamená to, že Topolánek končí ako volebný líder občianskych demokratov. Stranu do volieb povedie podpredseda ODS Petr Nečas, ktorý sa pravdepodobne stane aj kandidátom na premiéra. Topolánek tiež oznámil, že zváži aj svoje ďalšie pôsobenie ako predseda ODS.

„Výkonná rada mi odporučila zvážiť aj zotrvanie vo funkcii predsedu ODS, to samozrejme zvážim,“ vyhlásil Topolánek. K zmene na poste lídra občianskych demokratov by malo prísť na nasledujúcom kongrese strany. Český expremiér sa podľa vlastných slov rozhodol odstúpiť z funkcie volebného lídra „úplne sám“. „Rozhodovanie nebolo jednoduché. Výzva, ktorú som dostal, však bola taká masívna, že sa nedala nerešpektovať,“ vyhlásil. Topolánek zároveň vyjadril plnú podporu Petrovi Nečasovi, ktorý sa bude podľa vlastných slov teraz plne sústrediť na voľby. „Nedovoľme, aby ľavica ovládla túto krajinu,“ povedal Nečas a dodal, že je pripravený prijať ponuku na pozíciu premiéra.

Topolánek musel odstúpiť po poslednom škandále okolo jeho kontroverzných výrokov o homosexuáloch, cirkvi a súčasnom premiérovi Janovi Fischerovi pre časopis Lui určený pre homosexuálov. Záznam neformálneho rozhovoru unikol do tlače a vyvolal pobúrenie. Topolánek trvá na tom, že jeho neformálny rozhovor bol účelovo zneužitý. „Moja nešikovnosť obracala diskusiu inde,“ priznal Topolánek a dodal, že ODS teraz vyriešila „pretlak v strane“ a môže sa plne koncentrovať na voľby.

SITA/MEDIAFAX

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM