Zo Slovenska

Toto je on: Pozrite si FOTO stromu, ktorý už onedlho skrášli námestie v Bruseli

Jedľa bude pripomienkou slovenského predsedníctva v Rade Európy. Strom rástol v Malých Karpatoch 36 rokov a má 22 metrov.

Ilustračný obrázok k článku Toto je on: Pozrite si FOTO stromu, ktorý už onedlho skrášli námestie v Bruseli
Zdroj: TASR

Lesy SR vyberali najvhodnejší exemplár medzi drevinami, ktoré sú z rôznych dôvodov určené na výrub. Až 22metrová jedľa pochádza zo súkromného pozemku, svojím vzrastom začala ohrozovať statiku budovy i bezpečnosť ľudí.

Generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník povedal, že výber realizovali v spolupráci so zástupcami bruselského magistrátu a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Tento strom je reprezentatívny, má veľkú korunu a pravidelný tvar. Je to náš pozdrav do Bruselu pri príležitosti nadchádzajúcich Vianoc,“ dodal Staník.

Zdroj: TASR

Jedľu vysadili v roku 1980. „Vtedy bola v objekte materská škôlka. Táto jedľa je cudzokrajná, má pôvod v Severnej Amerike a na Slovensku sa veľmi nevyskytuje,“ uviedol Horváth s tým, že ani nemá vedomosť o tom, že by sa v okolí nachádzal ďalší kus.

Logistická príprava, ako uviedol, trvala zhruba týždeň. Na cestu do Bruselu sa strom vydal v pondelok. Jedľa pochádza z Majdánskeho nad obcou Horné Orešany pri Trnave.

Pozrite si ho na fotkách:Tento strom z Trnavského okresu skrášli vianočný Brusel
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM